Codul sursă original pentru World Wide Web (www) este scos la licitaţie la casa de licitaţii Sotheby’s, ca activ digital unic, care nu este interschimbabil (non-fungible token - NFT), în reţeau blockchain Etherum, ofertele pornind de la numai 1.000 de dolari, transmite Reuters.
Berners-Lee, informatician născut în Londra, a inventat World Wide Web în 1989, revoluţionând schimbul şi crearea de informaţii în ceea ce este văzut ca una dintre cele mai semnificative invenţii de când a apărut tipografia în Europa în Germania secolului al XV-lea.
Activul digital NFT, din reţeaua blockchain Ethereum, include codul sursă original, o vizualizare animată, o scrisoare scrisă de Berners-Lee şi un poster digital al codului complet din fişierele originale.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Popularitatea NFT a explodat în popularitate în ultimele luni, inclusiv la licitaţii.
O lucrare digitală realizată de artistul american Mike Winkelmann, cunoscut sub numele de Beeple, s-a vândut în luna martie cu aproape 70 de milioane de dolari, la casa de licitaţii Christie's.
"De ce un NFT? Ei bine, este un lucru firesc de făcut ... când eşti informatician şi când scrii coduri şi ai făcut-o mulţi ani", a afirmat Berners-Lee într-un comunicat.
”Mi se pare corect să-mi semnez digital autograful pe un artefact complet digital”, a adăugat acesta.
Fişierele conţin 9.555 de linii de cod, incluzând implementări ale celor trei limbaje şi protocoale inventate de Berners-Lee: HTML (Hypertext Markup Language), HTTP (Hypertext Transfer Protocol) şi URI (Uniform Resource Identifiers).
De asemenea, sunt incluse documente HTML originale care au instruit utilizatorii web timpurii despre cum să utilizeze aplicaţia.
Ofertele pentru NFT, un mod de afirmare a dreptului de proprietate asupra unui activ digital, încep de la 1.000 de dolari, într-o licitaţie online independentă intitulată ”Acest lucru a schimbat totul”, care va avea loc în perioada 23-30 iunie.
În timp ce lucra la centrul de cercetare fizică CERN din Europa, în 1989, Berners-Lee şi-a expus viziunea pentru ceea ce a numit iniţial ”Mesh”. Şeful său de la acea vreme scria ”vag, dar incitant”, pe coperta lucrării lui Berners-Lee din 1989 ”Managementul informaţiilor: o propunere”.
În 1990, Berners-Lee construia o aplicaţie pe care a numit-o ”WorldWideWeb”. Aplicaţia a fost iniţial dezvoltată în limbajul de programare Objective C, pe un computer NeXT, fondat de fondatorul Apple, Steve Jobs, după eliminarea sa de la Apple.
”Invenţia lui Sir Tim a creat o lume nouă, democratizând schimbul de informaţii, creând noi moduri de gândire şi interacţiune şi rămânând conectaţi unul cu altul. În ultimele secole, omenirea a văzut o succesiune de schimbări de paradigmă care ne-au adus în era modernă ... dar niciuna nu a avut impactul seismic asupra vieţii noastre de zi cu zi ca crearea World Wide Web”, a spus Cassandra Hatton, directoare pentru ştiinţă şi cultură populară la Sotheby's.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.