Coaliţia pentru Dezvoltarea României solicită, joi seară, ca măsurile fiscale asumate prin PNRR să fie implementate transparent, prin consultare şi gradual. Oamenii de afaceri au transmis că au nevoie de predictibilitate, apreciind că regimul fiscal nu poate fi modificat peste noapte.
”Constatăm astăzi că se pregăteşte o nouă Ordonanţă de Urgenţă cu multiple modificări şi procedură rapidă de adoptare. Dincolo de măsurile luate efectiv în calcul, considerăm că mediul de afaceri din România are nevoie de predictibilitate şi regimul fiscal nu poate fi modificat peste noapte, fără o analiză de impact şi o consultare a companiilor direct afectate, aşa cum asigurau declaraţiile publice menţionate”, au transmis, joi seară, reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, într-un comunicat de presă.
Aceştia fac referire la declaraţiile premierului şi ministrului Finanţelor care au promis că ”orice modificare a regimului fiscal va fi făcută în mod predictibil”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Având în vedere aceeaşi “predictibilitate a politicii fiscal-bugetare pe termen mediu”, menţionată in expunerea de motive a actului normativ, şi „obiectivul menţinerii stabilităţii macroeconomice”, considerăm oportună o trecere progresivă şi predictibilă la noile cuantumuri, pentru ca actorii economici vizaţi să poată include, în bugetele lor, efectele fiscale ale noile măsuri. Avem nevoie de un climat de încredere la nivelul economiei. Mediul de afaceri este pregătit sa contribuie la identificarea unei soluţii, cu încrederea că va exista un dialog real şi o deschidere pentru consultare la nivel de experţi. Solicităm, astfel, Prim–Ministrului şi Ministrului Finanţelor să îşi respecte angajamentele făcute public şi să invite la dialog şi consultare toţi actorii afectaţi de aceste decizii”, au mai transmis semnnatarii documentului.
Coaliţia pentru Dezvoltarea României a transmis că ar aprecia prezentarea unui plan de implementare al acestor modificări, într-o manieră transparentă şi graduală, începând cu 2023, aşa cum apare menţionat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), reiterând disponibilitatea noastră de a sprijini acest proces.
”Includerea, într-un unic proiect de act normativ, a unei serii de modificări din domenii diferite, îngreunează conversaţia din punct de vedere tehnic, pe aspectele reglementate. Iar lipsa de dialog, transparenţă şi luarea unor decizii arbitrare pot genera o breşă majoră de comunicare şi încredere între mediul public şi cel privat, ce ar presupune costuri prea mari pentru o Românie deja aflată sub presiune economică, socială şi sanitară”, se mai arată în document.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.