Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a declarat pentru News.ro că 2022 trebuie să fie anul redresării economice, anul noilor proiecte, anul în care se vor realiza investiţii din resurse europene. În opinia sa, ”combativitate” este cuvântul care poate descrie anul 2021.
Reporter: Ce cuvânt ar descrie cel mai bine anul 2021?
Florin Jianu: ”Combativitate” poate descrie anul 2021, combativitate din partea antreprenorilor, din partea noastră, a reprezentanţilor intreprinderilor mici şi mijlocii. Un an 2021 în care incertitudinile au fost combătute de antreprenori de cele mai multe ori pe cont propriu şi împreună cu angajaţii lor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Reporter: Profesional, care a fost cel mai bun lucru care vi s-a întâmplat anul acesta?
Florin Jianu: Profesional pot menţiona reconfirmarea pentru funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei europene de IMMuri – SMEUNITED, organiaţie care reprezintă 23 de milioane de IMMuri şi care este partenerul social al instituţiilor europene (Comisie, Parlament, etc).
Reporter: Şi 2020, şi 2021, au fost ani sub semnul pandemiei. Ce îi diferenţiază? Pe care îl consideraţi, totuşi, „mai bun”?
Florin Jianu: Şi 2020 şi 2021 au fost ani în care activitatea economică, societatea, în general, au fost sub semnul ,incertitudinii’, foarte multe afaceri şi domenii de activitate au fost restricţionate sau închise şi nimeni nu a ştiut cum să reacţioneze. Diferenţa este că, dacă în 2020 nu ştiam cum să abordăm aceastaă criză, în 2021 întârzierile, bâlbele, neadecvarea politicilor sanitare, economice şi inconsecvenţa au generat mult haos şi nesiguranţă. Astfel că, după 2 ani de criză, nivelul de încredere al mediului de afaceri în evoluţia pozitivă a scăzut la un minim istoric, unul din zece antreprenori considerând că evoluţia va fi pozitivă.
Reporter: Care au fost cele mai slabe puncte ale anului?
Florin Jianu: Repet ceea ce am spus anterior, lipsa de măsuri adecvate în timp, adică atunci când mediul de afaceri, angajaţii au avut de suferit. Dacă în alte ţări am asistat la 3 sau chiar 4 runde de intervenţii de susţinere a economiilor, în România abia s-a reuşit o rundă de susţinere pentru cei închişi sau afectaţi de pandemie.
Reporter: Ce am avut de învăţat de la 2021?
Florin Jianu: Am învăţat că trebuie să gândim în termeni strategici, că siguranţa economică este cheia pentru o economie puternică, am învăţat că sectorul cel mai afectat, IMM-urile, pot reprezenta şi motorul revenirii economice şi susţinerea acestora reprezintă cheia pentru o economie mai rezilientă şi mai performantă.
Reporter: Cum credeţi ca va fi 2022? Ce proiecte aveţi? Ce aşteptări aveţi de la anul care vine? Cum vi-l doriţi?
Florin Jianu: 2022 trebuie să fie anul redresarii economice, anul noilor proiecte, anul în care se vor realiza investiţii din resurse europene, precum PNRR, începutul perioadei programatice 2021-2027, anul în care pandemia va deveni istorie şi vom lua doar lecţiile învăţate cu noi mai departe.
Reporter: Cine credeţi ca ar fi „Omul anului” în România? Poate fi şi un personaj colectiv.
Florin Jianu: Personalitatea colectivă a anului 2022 e reprezentată de antreprenorii români şi angajaţii din mediul privat care au trecut împreună peste cele mai dificile momente ale pandemiei. Aş mai adăuga aici şi personalul medical, medicii, asistentele, medicii de familie, toţi cei din sanătate al căror efort trebuie apreciat şi cărora trebuie să le mulţumim!
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.