O familie cu număr mediu de persoane şi cu venituri medii va cheltui în acest an cel puţin 500 de lei pentru a sărbători cum se cuvine Paştele, în condiţiile în care o parte importantă din buget va fi folosită pentru a cumpăra carne de porc, de miel sau de pui, arată o analiză a News.ro, pe baza preţurilor actuale din retailul modern, dar şi din comerţul tradiţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit informaţiilor culese de News.ro din pieţele bucureştene şi din hipermarketuri, reiese că pentru produsele de bază precum carne de miel,carne de porc, cozonac, făină, ulei, ouă, salam, cârnaţi, fructe şi legume, o familie medie cheltuieşte în jur de 500 de lei.

Dacă în urmă cu câţiva ani pieţele agroalimentare puneau la dispoziţia clienţilor produse mai ieftine decât în supermarketuri, în prezent  situaţia s-a schimbat semnificativ. 

În cele mai multe cazuri, preţurile alimentelor din pieţe sunt la acelaşi nivel cu cele din hipermarketuri, iar în unele situaţii alimentele de pe tarabe sunt mai scumpe decât cele de pe rafturile retailerilor.

Astfel, dacă în pieţele agroalimentare în preajma Paştelui pulpa de porc fără os costă 15,90 de lei pe kilogram, în hipermarketuri preţul unui kilogram de pulpă de porc fără os ajunge la 12,99 de lei.

În ceea ce priveşte preţul cărnii de miel, comercianţii din pieţe vând pulpa întreagă cu 19,5 lei şi cu 24 de lei pe kilogram pulpa inferioară.

Retailerii vând acest produs tot cu circa 24 de lei pe kilogram. În pieţe, vânzătorii susţin că se aprovizionează cu miei din Sibiu sau din Dobrogea, însă în realitate originea acestor produse nu este sigură. 

Preţurile ouălor ajung la 0,5 lei pe bucată în pieţe, în timp ce în hipermarketuri un carton cu 30 de ouă se comercializează cu 12 lei, ceea ce înseamnă un preţ de 0,4 de lei bucata. Cum ouăle colorate nu pot lipsi de pe masa de Paşte, unii români preferă să achiziţioneze ouă gata vopsite. Un carton cu 10 ouă vopsite costă 14 lei în supermarketuri.

Reprezentanţii industriei alimentare susţin că românii îşi îndreptă atenţia mai mult spre carnea de pasăre deoarece aceasta este mai ieftină faţă de carnea de miel.

„Din cauza lipsei banilor tradiţia începe să dispară. Adică omul îşi ia puţină carne de miel pentru ziua de Paşte şi îşi face o ciorbă şi o pulpă la cuptor şi a terminat cu consumul de carne de miel. Şi se îndreaptă mai mult către carne de pasăre deoarece este ceva mai ieftină ”, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu.

Din datele adunate de News.ro, rezultă că preţul unui kilogram de pui grill ajunge la aproape 12 lei, în timp ce preţul cărnii de miel porneşte de la 19,5 lei pe kilogram în pieţe şi poate ajunge la 24 de lei în hipermaketuri.

Preşedintele FSIA mai spune că unii români care nu agreează carnea de miel aleg să cumpere carne de curcan pentru a păstra momentul festiv.

Pulpa superioară de curcan cu os este comercializată în hipermarketuri la un preţ de 14 lei pe kilogram.

Frumosu a mai spus că, în această perioadă, preţurile legumelor sunt mai mari cu 20-25% faţă de aceeaşi perioadă din 2016. 

Lista cu principalele produse alimentare pe care le cumpără o familie din România pentru sărbătorile de Paşte:

Pui grill - 20 de lei/ bucată de 1,8 kg

Pulpă de porc fără os - 65 lei/ 5 kg

Miel întreg- 119,5 lei/ 5 kg

Pulpa superioară de curcan cu os – 13,99 lei/ kg

Cozonac - 30 lei/ 2 bucăţi

Pască-15 lei/ bucată

Iepuri din ciocolată – 12,46 lei/ 2 bucăţi

Sticlă de vin - 50 lei / 2 sticle

Morcovi – 2 lei/legătura

Ţelină – 2 lei/ bucată

Ardei gras – 9 lei/ kg

Roşii - 7 lei/kg

Castraveţi - 6,5 lei/ kg

Ceapă verde- 4 lei/ 4 legături

Brânză - 20 lei/kg

Ulei - 10 lei/2 litri

Salam - 18 lei/ bucată

Iaurt - 5 lei / 900 gr

Smântână - 6 lei/900 gr

Carton cu 30 ouă – 12 lei

Carton cu 10 ouă vopsite- 14 lei

Ciocolată - 8 lei/ 2 tablete a câte 92 de gr.

Lapte – 2,44- 4,79 lei/ litru

Cârnaţi proaspeţi - 30 lei/2 kg

Cârnaţi uscaţi de porc - 35 lei/kg

Preţurile produselor alimentare din lista de mai sus sunt preţuri medii stabilite pe baza informaţiilor colectate din hipermarketuri, magazine şi pieţe din Bucureşti. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.