Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) atrage atenţia că taxa pe cifra de afaceri va avea un impact negativ asupra economiei româneşti, pentru multe companii fiind de fapt o taxă pe investiţii. De asemenea, avertizează că noua taxă va reduce potenţialul României de a atrage noi investiţii de amploare, Conform AmCham, preluarea unor măsuri fiscale aplicate în alte jurisdicţii trebuie să ţină cont şi de nivelul de digitalizare şi de capacitatea de colectare a administraţiei. ”În lipsa unei performanţe la aceste capitole, introducerea unor taxe suplimentare tot asupra celor care plătesc deja, nu face decât să crească dezechilibrele, concurenţa neloială şi frustrarea în rândul bunilor platnici”, argumentează organizaţia, subliniind nevoia ca orice măsuri de politică fiscal-bugetară să asigure un echilibru între obiectivele de atingere a ţintelor bugetare, echitate şi asigurarea unui climat investiţional predictibil, transparent şi competitiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În baza semnalelor primite de la companii şi a analizelor făcute, AmCham Romania atrage atenţia că taxa pe cifra de afaceri va avea un impact negativ asupra economiei româneşti”, transmite joi AmCham.

CARE SUNT ARGUMENTELE ORGANIZAŢIEI:

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
  1. Pentru companii, o astfel de taxă este o taxă pe investiţii, nu pe cifra de afaceri, care va fi acoperită prin tăierea investiţiilor. Deşi companiile membre AmCham Romania au început anul optimiste, cu planuri de extindere şi investiţii atât pe termen scurt, cât şi mediu, diversele ipoteze de lucru vehiculate în spaţiul public, lipsa de transparenţă şi dialog structurat pe măsuri concrete avute în vedere,  generează impredictibilitatepentru investitorii români şi străini deopotrivă. Planurile de investiţii sunt momentan sistate-amânate.  
  2. Dincolo de impactul la nivelul fiecărei afaceri, noua taxă va reduce potenţialul României de a atrage noi investiţii de amploare, cu valoare adăugată mare şi afectează oportunitatea României de a deveni un hub regional pentru localizarea companiilor interesate să participe la reconstrucţia Ucrainei. 
  1. Preluarea unor măsuri fiscale aplicate în alte jurisdicţii trebuie să ţină cont şi de nivelul de digitalizare şi de capacitatea de colectare a administraţiei. În lipsa unei performanţe la aceste capitole, introducerea unor taxe suplimentare tot asupra celor care plătesc deja, nu face decât să crească dezechilibrele, concurenţa neloială şi frustrarea în rândul bunilor platnici. ”Reiterăm apelul nostru pentru modernizarea şi digitalizarea administraţiei fiscale şi pentru închiderea tuturor căilor de abuz permise de legislaţia actuală”, afirmă reprezentanţii AmCham.
  2. Pe lângă investiţii, sever afectate de o eventuală taxă pe cifra de afaceri vor fi şi exporturile, capitol la care oricum România înregistrează dezechilibre majore şi în adâncire.
  3. Totodată, start-up-urile cu care ne mândrim ca ţară şi pe care le vedem şi ni le dorim să fie viitorii unicorni globali, vor fi printre cele mai afectate de o taxă pe cifra de afaceri, subminându-li-se puterea de capitalizare şi eforturile de internaţionalizare.
  4. Nu în cele din urmă, deşi  conceptual este o taxă aplicată companiilor, taxa pe cifra de afaceri va afecta inevitabil şi consumatorii finali prin scăderea puterii de cumpărare şi creşterea inflaţiei. 

 

”În analiza impactului unei companii în România şi în orice tară, trebuie avută în vedere întreaga amprentă fiscală, adică suma tuturor taxelor şi impozitelor fiscale şi parafiscale plătite, nu doar impozitul pe profit care este doar o parte din poveste.  AmCham Romania subliniază nevoia ca orice măsuri de politică fiscal-bugetară să asigure un echilibru între obiectivele de atingere a ţintelor bugetare, echitate şi asigurarea unui climat investiţional predictibil, transparent şi competitiv.  În numele celor peste 540 de membri, companii americane, internaţionale şi româneşti, urmărim cu atenţie dezbaterile pe marginea schimbărilor de politică fiscală şi rămânem deschişi pentru un dialog de substanţă pentru a transmite decidenţilor impactul măsurilor preconizate asupra economiei reale”, transmite Camera de Comerţ Americană în România.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat, luni seară, că se discută despre taxa de 1% pentru multinaţionale, văzută ca un impozit minim pe profit, dar a precizat că se aşteaptă la critici.

Întrebat, luni seară, la Digi 24, dacă există intenţia unei taxe de 1% pentru multinaţionale, dacă impozitul de 16% nu reprezintă 1% din cifra de afaceri, Marcel Boloş a afirmat: ”Există această discuţie, este văzută ca un impozit minim pe profit, cu toate că s-ar putea să ne lovim de critici”.

 

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.