Ministerul Finanţelor (MF) a atras peste 1,5 miliarde de lei şi 387 de milioane de euro prin cinci emisiuni de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS), în cadrul celei de-a cincea oferte publice derulată în acest an pe piaţa de capital. Aceasta este cea mai mare sumă atrasă de MF printr-o ofertă publică de vânzare de titluri de stat Fidelis, depăşind precedentul record, din august, de aproape 3,2 miliarde lei. Numărul de ordine de subscriere plasate a atins un record, peste 26.000. Numărul ordinelor plasate de donatorii de sânge a depăşit în premieră nivelul de 2.000, aceştia plasând ordine în valoare de aproape 260 de milioane de lei, la o dobândă de 6,85% puncte anuale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Titlurile de stat Fidelis emise în octombrie au debutat joi, 17 octombrie, la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti. Prin intermediul celor 19 oferte derulate începând cu august 2020, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie peste 38 de miliarde de lei (7,8 miliarde euro).

”Ministerul Finanţelor (MF) a atras peste 1,5 miliarde lei şi, respectiv, aproape 387 de milioane de euro (valori însumând 3,46 miliarde lei – 697,2 milioane euro), prin a cincea ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti (BVB)”, anunţă Bursa.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar) şi Banca Transilvania (Grup de Distribuţie), precum şi Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin 10 participanţi eligibili.

”O nouă ediţie FIDELIS s-a încheiat cu un rezultat extraordinar: 6.500 vieţi salvate de donatorii-investitori. Mulţumesc din inimă tuturor donatorilor-investitori, în numele tuturor celor care au primit o a doua şansă. Dincolo de acest aspect, succesul ofertei în general ne bucură: peste 3,5 miliarde lei, investiţi de 26.000 români. Ei au ales un instrument sigur, neimpozabil, care le face economiile să producă, iar la schimb statul obţine resursele pentru a finanţa proiecte esenţiale şi pentru a susţine dezvoltarea economică. FIDELIS dovedeşte că se integrează perfect în dinamica investiţiilor persoanelor fizice pe piaţa de capital”, a declarat Marcel Boloş, Ministrul Finanţelor.

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 2 – 11 octombrie, românii au plasat un număr record de ordine de subscriere, 26.396, atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro.

”Felicităm Ministerul Finanţelor pentru succesul istoric al celei mai recente emisiuni de obligaţiuni guvernamentale Fidelis, care a strâns o sumă impresionantă de 3,5 miliarde de lei şi a atras peste 26.000 de ordine de subscriere de la investitori de retail. Aceste realizări evidenţiază încrederea tot mai mare pe care românii o acordă oportunităţilor de investiţii oferite de stat, reflectând totodată maturitatea şi profunzimea pieţei de capital din România. Succesul fără precedent este o dovadă a colaborării puternice dintre Ministerul Finanţelor şi piaţa de capital din România, care au lucrat împreună pentru a crea instrumente financiare accesibile şi atractive. Acest parteneriat nu numai că întăreşte economia naţională, ci şi evidenţiază rolul important pe care îl joacă investitorilor de retail în ecosistemul financiar al României, pe măsură ce numărul lor continuă să crească, depăşind 202.000 în prima jumătate a anului”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

Veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital nu sunt impozabile. În emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

”Recordurile stabilite în această emisiune subliniază încrederea sporită a investitorilor de retail în titlurile de stat şi consolidarea continuă a pieţei de capital. Din 2020, investitorii de retail au tranzacţionat titluri de stat Fidelis de peste 3,2 miliarde lei pe piaţa secundară, reprezentând aproximativ 10% din suma totală strânsă de Ministerul Finanţelor în precedentele 18 emisiuni — un semn clar al activităţii şi lichidităţii în creştere în acest sector. De asemenea, felicităm partenerii Ministerului în succesul programului Fidelis, consorţiul de intermediari şi Rock FM, a căror colaborare a făcut posibile aceste rezultate. Sprijinul lor continuă să joace un rol crucial în transformarea titlurilor de stat Fidelis întrun vehicul de investiţii accesibil şi atractiv pentru români, contribuind în cele din urmă la stabilitatea şi creşterea economiei naţionale”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Scadenţa mai multor ediţii anterioare a susţinut nivelul disponibilului pentru investire şi a împins sumele atrase peste nivelul record stabilit la ediţia anterioară, a spus Daniela Secară, directorul general al BT Capital Partners.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.