Bursele europene au încheiat tranzacţiile de marţi în scădere puternică, iar obligaţiunile guvernamentale ale SUA şi Germaniei au crescut, în contextul incertitudinii masive declanşate de invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite Reuters.
Pieţele de acţiuni din Rusia au rămas suspendate, iar unele platforme de tranzacţionare a obligaţiunilor nu mai afişau preţuri, dar tranzacţiile în marile centre financiare ale lumii au fost ordonate, deşi agitate.
Principalii indici bursieri din Germania, Franţa şi Italia au închis în declin cu peste 3%, indicele paneuropean STOXX 600 a scăzut cu 1,98%, iar băncile americane şi europene au fost afectate puternic pentru a doua zi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Indicii Dow, S&P 500 şi Nasdaq au scăzut cu mai mult de 1% fiecare.
Randamentele obligaţiunilor germane pe 10 ani au revenit în teritoriu negativ pentru prima dată de la sfârşitul lunii ianuarie, iar titlurile de Trezorerie americane au scăzut la minimele de cinci săptămâni, deoarece preţurile, care se mişcă invers randamentului unei obligaţiuni, au crescut pe baza cumpărării unor active considerate sigure.
A şasea zi a invaziei Ucrainei de către Rusia şi perturbările cauzate de sancţiuni au ridicat semne de întrebare cu privire la impactul crizei asupra creşterii economiei globale şi a inflaţiei.
”Dacă Rusia controlează mai mult capacitatea de producţie de alimente şi energie a Ucrainei şi astfel de lucruri, acestea ar putea ajunge să fie mai scumpe pentru toată lumea din întreaga lume. Consecinţele economice ale acesteia pot fi mai de lungă durată”, a spus Tom Simons, economist pentru pieţe monetare la Jefferies din New York.
Perturbarea comerţului rus ar putea stimula o creştere a ritmului inflaţiei pe termen scurt pentru multe jurisdicţii europene, au spus cercetătorii Citi într-o notă.
Rusia a declarat că impune restricţii temporare străinilor care doresc să părăsească activele ruseşti, frânând exodul accelerat al investitorilor determinat de sancţiunile invalidante occidentale.
Activele ruseşti au intrat în cădere liberă, iShares MSCI Russia ETF, cotat la Londra, a scăzut cu 33% până la un nou minim record, iar acţiunile Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, au scăzut la 21 de cenţi pe dolar de la puţin sub 9 dolari înainte de invazie.
Rubla a scăzut cu mai mult de 4%.
Rusia i-a avertizat pe locuitorii Kievului să-şi părăsească casele şi a lansat rachete asupra Harkovului, deoarece comandanţii ruşi care nu au reuşit să obţină o victorie rapidă şi-au schimbat tactica, intensificând bombardarea oraşelor ucrainene.
Euro a atins cel mai redus nivel faţă de dolarul american din iunie 2020. Indicele dolarului american, care măsoară dolarul faţă de un coş de valute, a crescut cu 0,65%.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.