Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, de la 2,1% la 1,7%, prognoza privind inflaţia de la finalul acestui an, dar a urcat estimarea pentru finalul lui 2018, de la 3,2% la 3,4%, a anunţat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În luna noiembrie, BNR a menţinut la -0,4% prognoza privind inflaţia de la finalul anului trecut, şi a revizuit în urcare, de la 2% la 2,1% estimarea pentru decembrie 2017.  La finalul anului trecut, rata inflaţiei a fost de -0,5%, potrivit statisticilor oficiale. 

”Cotaţiile materiilor prime îşi consolidează trendul ascendent. Preţului combustibililor a revenit, ca dinamică, în teritoriul pozitiv, la finalul anului trecut”, a spus Isărescu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Majorarea cotaţiei ţiţeiului Brent a avut loc în contextul înţelegerii între producătorii de petrol privind reducerea producţiei.

Guvernatorul a afirmat că a existat o creştere a preţului unor alimente procesate.

”Am asistat la accentuarea excesului de cerere, dar influenţa dezinflaţionistă din mediul extern a reprezentat o contrapondere la presiunile din surse interne”, a spus Isărescu. 

Scăderea tarifelor RCA, alături de atenuarea deprecierii, în trimestrul patru din 2016, a leului faţă de euro, a susţinut reducerea inflaţiei. 

”Excendentul de cerere agregată a continuat să crească. Încrederea sporită în economie se datorează preponderent consumatorilor”, a explicat Isărescu.

Guvernatorul a subliniat că nivelul de optimism se apropie de nivelul de dinaintea crizei, iar temperarea dinamicii anuale a consumului în trimestrul al treilea este asociat unui efect de bază.

”Cererea pentru credite de consum rămâne robustă, dar există o temperare a creditelor noi pentru locuinţe, în corelaţie cu derularea neuniformă a programului Prima Casă şi cu anumite iniţiative legislative care nu au încurajat creditarea”, a afirmat Isărescu.

Guvernatorul a atras atenţia că, pentru acoperirea consumului mai mare au crescut puternic importurile, pe fondul erodării competitivităţii producătoruilor români prin preţ.

Astfel, preţul de producţie a crescut mai repede decât cursul, ceea ce a lovit competitivitatea României pe pieţele internaţionale.

Guvernatorul a atras atenţia asupra evoluţiei modeste a investiţiilor, în contextul unui nivel scăzut de capitalizare a companiilor româneşti.

”Tensionarea pieţei muncii continuă, iar serviciile îşi consolidează rolul de motor al angajărilor. Scade absorbţia de forţă de muncă în industrie şi construcţie”, a spus Isărescu. 

BNR are o ţintă anuală de inflaţie de 2,5%, plus sau minus 1 punct procentual (1,5-3,5%), începând cu 2013. Strategia de ţintire a inflaţiei a fost introdusă în linie cu politica Băncii Centrale Europene (BCE), însă banca centrală de la Bucureşti a reuşit doar rareori să-şi atingă ţinta de inflaţie.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a încheiat anul 2016 la nivelul de -0,5%, uşor sub estimări, potrivit datelor publicate, în luna ianuarie, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit BNR, menţinerea ratei anuale a inflaţiei în teritoriul negativ s-a datorat anul trecut în mare parte efectului indus de reducerea cotei standard a TVA de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...