Radu Ştefan Oprea, propus ministru pentru Mediul de Afaceri în Guvernul Dăncilă, este senator aflat la al doilea mandat, ales sub sigla PSD şi a fost prefect al judeţului Prahova timp de nouă luni. În ianuarie 2016, Radu Oprea a fost trimis în judecată alături de fostul său partener de afaceri, Mihai Ştefănescu, într-un dosar de evaziune fiscală în care au fost inculpate mai multe dintre firmele controlate de cei doi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Radu Ştefan Oprea are 47 de ani, este căsătorit şi are doi copii. A absolvit Universitatea de Petrol-Gaze din Ploieşti şi timp de mulţi ani şi-a desfăşurat activitatea ca om de afaceri cu firme în domenul construcţiilor, hotelier, servicii publice, instalaţii electrice.

În anul 2008 a fost ales vicepreşedinte al UGIR 1903 Prahova, iar în 2010 a devenit vicepreşedinte al PSD Prahova.

La sfârşitul lunii februarie 2009, Radu Oprea a fost numit prefect de Prahova, în perioada în care PSD şi PDL formaseră o alianţă pentru guvernare. El a fost secondat la acea vreme de doi subprefecţi, unul dintre aceştia fiind actualul primar al Ploieştiului, Adrian Dobre (PNL). Radu Oprea a rămas în funcţia de prefect timp de nouă luni.

În anul 2012, când a fost ales pentru prima dată senator de Prahova,  s-a retras din toate firmele în care avea acţiuni.

În ianuarie 2016, Radu Oprea a fost trimis în jduecată alături de fostul său partener de afaceri, Mihai Ştefănescu, într-un dosar de evaziune fiscală în care au fost inculpate mai multe dintre firmele controlate de cei doi, iar ANAF s-a constituit parte civilă.

În februarie 2016, judecătorii cauzei, respectiv ICCJ, au constatat mai multe neregularităţi în rechizitoriul prin care Oprea a fost trimis în judecată şi au cerut procurorilor remedierea acestora. În martie 2016, dosarul a fost restituit de către instanţa de judecată Parchetului.

”Restituie cauza privindu-i pe inculpaţii Oprea Radu Ştefan, Ştefănescu Mihail, S.C Icim S.A şi S.C Urban Electric S.R.L., trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 278/P/2014 din data de 04 ianuarie 2016, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică. În baza art. 275 alin. 3 Cod de procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu, în cuantum de câte 130 lei, se plătesc din fondul Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare” este decizia publicată pe portalul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Acela a fost, de altfel, ultimul termen din acest proces, conform aceleiaşi surse .

În cadrul unui alt proces, a fost judecată contestaţia depusă de procurori la decizia de restituire a dosarului, judecătorii respingând contestaţia în data de 13 mai 2016.

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.