Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea fi nevoită să intervină dacă preţurile energiei vor continua să crească, pentru a tempera inflaţia, a declarat sâmbătă Isabel Schnabel, membră a consiliului de administraţie al instituţiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Inflaţia din zona euro a atins un record de 5% lunile trecute, fiind de peste două ori ţinta de 2% a BCE, dar banca nu şi-a înăsprit politica monetară până acum, argumentând că creşterea preţurilor se va diminua de la sine, deoarece principalele motive pentru inflaţia ridicată sunt factorii unici tranzitori.

”Tranziţia ecologică prezintă riscuri pentru inflaţia pe termen mediu. Creşterea preţurilor la energie poate necesita o abatere de la o politică de ignorare”, a spus Schnabel într-un discurs.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Schnabel a spus că există două scenarii în care BCE ar trebui să schimbe politica. Primul este dacă preţurile ridicate ale energiei se transferă către alte sectoare ale economiei şi modifică comportamentul de stabilire a preţurilor.

”Până acum, totuşi, nu există semne de efecte mai ample de rundă a doua. Creşterea salariilor şi cererile din partea sindicatelor rămân relativ moderate”, a argumentat Schnabel.

Al doilea scenariu ar fi dacă traiectoria preţurilor la energie, puternic afectate de taxele pe carbon şi de tranziţia ecologică, ameninţă să împingă inflaţia generală peste ţintă.

 Dezechilibrele dintre cerere şi ofertă pot rămâne pe termen lung pe fondul tranziţiei, iar preţurile carbonului vor creşte în continuare, ceea ce înseamnă că contribuţia preţurilor la energie şi electricitate la inflaţia preţurilor de consum ar putea fi peste norma sa istorică pe termen mediu, a adăugat Schnabel.

Aceasta a adăugat că taxa pe carbon este puţin probabil să fie un factor negativ pentru creşterea economică, studiile sugerând că ar putea avea chiar un impact pozitiv modest.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.