Cel mai recent val de sancţiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei sale din Ucraina a aruncat industria bancară globală în turbulenţe profunde, în timp ce ţările occidentale încearcă să restrângă accesul Moscovei la numerar pentru economia sa şi comerţul internaţional, transmite Reuters.
Unele bănci ruseşti vor fi excluse din sistemul de plăţi internaţionale SWIFT şi, în mod esenţial, alte sancţiuni vizează banca centrală a ţării pentru a o împiedica să-şi folosească rezervele valutare.
Măsurile urmăresc să submineze capacitatea Moscovei de a rezista sancţiunilor economice mai largi, dar au un impact şi asupra băncilor occidentale care sunt expuse economiei Rusiei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Divizia europeană a Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, se confruntă cu un eşec, a declarat Banca Centrală Europeană (BCE), după o criză a depozitelor declanşată de criză.
În Europa, băncile italiene şi franceze au cea mai mare expunere rusă, reprezentând puţin peste 25 de miliarde de dolari fiecare la sfârşitul lunii septembrie, urmate de băncile austriece cu 17,5 miliarde de dolari, arată datele Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI). Expunerea băncilor americane totalizează 14,7 miliarde de dolari, potrivit datelor BIS.
Iată care sunt câteva dintre băncile cu expunere semnificativă în Rusia.
BĂNCILE AMERICANE
CITIGROUP
Banca americană a declarat luni că expunerea sa totală faţă de Rusia se ridică la aproape 10 miliarde de dolari. Citigroup a enumerat Rusia pe locul 21 printre primele 25 de expuneri la ţări, cu împrumuturi de 5,4 miliarde de dolari, titluri de valoare şi angajamente de finanţare la sfârşitul anului 2021 - 0,3% din expunerile totale pe baza unei declaraţii depusă la autoritatea de reglementare.
Luni, Citigroup a oferit mai multe detalii, publicând o ”expunere totală la terţi” de 8,2 miliarde de dolari. Suma include 1,0 miliarde de dolari în numerar la Banca Rusiei şi alte instituţii financiare şi 1,8 miliarde de dolari în operaţiuni repo. Citigroup a mai spus că are expuneri de 1,6 miliarde de dolari faţă de alte părţi ruseşti din afara filialei sale din Rusia, care nu sunt incluse în acele 8,2 miliarde de dolari.
Ca o comparaţie, Goldman Sachs Group a raportat luna trecută o expunere netă de 293 de milioane de dolari în Rusia, precum şi o expunere totală de 414 de milioane de dolari pe piaţă în decembrie 2021.
BĂNCILE EUROPENE
RAIFFEISEN BANK INTERNATIONAL
Afacerile ruseşti ale băncii austriece se clasează pe locul nouă ca mărime din ţară, în funcţie de credite.
Cu active totale de 15,8 miliarde de euro, banca are aproximativ 8.700 de angajaţi pentru a deservi peste 4,5 milioane de clienţi.
Capitalul propriu de 2,4 miliarde de euro reprezintă 18% din capitalul propriu consolidat.
RBI a activat în Rusia de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, iar afacerile sale de acolo au contribuit cu aproape o treime la profitul net al grupului de 1,5 miliarde de euro (1,66 miliarde de dolari), anul trecut.
Expunerea RBI în Rusia a totalizat 22,85 miliarde de euro, mai mult de jumătate fiind legată de sectorul privat corporativ, a spus acesta în prezentarea rezultatelor pentru 2021.
Banca centrală a Rusiei reprezintă 8% din expunerea RBI faţă de ţară, entităţile suverane 4% şi băncile ruseşti 2%, conform prezentării.
Cifra totală cuprinde 11,6 miliarde de euro în împrumuturi pentru clienţi (sau 11,5% din grup), dintre care peste 80% sunt în ruble ruseşti.
Expunerea transfrontalieră faţă de Rusia este de doar 1,6 miliarde de euro, fără finanţare de la Viena.
Raiffeisen deţine şi 2,2 miliarde de euro în împrumuturi pentru clienţii ucraineni.
Provizioanele pentru pierderi acoperă 64,3% din expunerile depreciate ale RBI în Rusia.
Directorul general al RBI, Johann Strobl, a declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că filiala din Rusia a grupului ”avea o poziţie de lichiditate foarte puternică şi (înregistra) intrări”.
SOCIETATE GENERALE
Societe Generale a început să facă afaceri în Rusia în 1872, apoi a părăsit ţara în 1917, anul revoluţiei bolşevice, pentru a reveni în 1973. Are 1,5 milioane de clienţi locali.
Societe Generale, care controlează banca rusă Rosbank, avea o expunere totală de 18 miliarde de euro faţă de Rusia la sfârşitul anului trecut - sau 1,7% din totalul grupului. Aceasta include atât elemente din bilanţ, cât şi din afara bilanţului (de exemplu, o linie de credit care nu a fost încă utilizată).
Din expunerea SocGen în Rusia, 39% este în sectorul corporativ şi 36% în retail. Entităţile suverane reprezintă 21%, instituţiile financiare 4%.
Creditele efective au crescut cu 13,3% anul trecut la 10,5 miliarde de euro.
Afacerea sa de retail din Rusia - căreia i s-au alocat în medie 1,05 miliarde de euro de capital anul trecut - a produs un venit net de 115 milioane de euro în 2021, în creştere de la 37 de milioane de euro în 2020.
Incluzând serviciile financiare, venitul net la SG Russia a fost de 152 de milioane de euro, faţă de 76 de milioane în 2020.
Banca a declarat că a implementat măsuri de adaptare la noile sancţiuni şi că Rosbank a continuat să funcţioneze ”în siguranţă”.
UNICREDIT
Filiala din Rusia a băncii italiene este a 14-a cea mai mare bancă din ţară. Capitalurile de 2,3 miliarde de euro ale UniCredit Rusia reprezintă 3,7% din totalul grupului. ”Expunerea la neplată” a UniCredit cu privire la Rusia a totalizat 14,2 miliarde de euro la jumătatea anului 2021.
Dintre acestea, aproximativ 8 miliarde de euro sunt împrumuturi acordate de divizia rusă şi finanţate local. Restul include elemente din afara bilanţului şi împrumuturi transfrontaliere acordate în principal de UniCredit către corporaţii mari din afara Rusiei.
UniCredit a declarat săptămâna trecută că franciza sa din Rusia a reprezentat doar aproximativ 3% din veniturile grupului, iar provizioanele au acoperit 84% din expunerile sale neperformante.
INTESA SANPAOLO
Cea mai mare bancă din Italia a finanţat proiecte majore de investiţii în Rusia, cum ar fi gazoductul Blue Stream şi vânzarea unei participaţii la producătorul de petrol Rosneft.
Banca se ocupă de mai mult de jumătate din toate tranzacţiile comerciale dintre Italia şi Rusia.
Expunerea la împrumuturi a Intesa faţă de Rusia era de 5,57 miliarde de euro la sfârşitul anului 2021, sau 1,1% din total.
Filialele sale din Rusia şi Ucraina au active de 1 miliard de euro, respectiv 300 de milioane de euro, care împreună reprezintă doar 0,1% din activele totale ale grupului.
ING
Banca olandeză are în jur de 4,5 miliarde de euro în credite restante cu clienţi ruşi şi în jur de 600 de milioane de euro cu clienţi din Ucraina, dintr-un portofoliu total de credite în valoare de peste 600 de miliarde de euro.
ING a spus că multe sancţiuni împotriva Rusiei au fost în vigoare din 2014.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.