Banca Naţională Elveţiană consideră că aprecierea francului elveţian peste paritate faţă de euro este puţin probabil să aibă un impact semnificativ din punct de vedere economic, a declarat preşedintele instituţiei, Thomas Jordan, într-un interviu difuzat sâmbătă, transmite Reuters.
Moneda elveţiană a crescut pe măsură ce investitorii au căutat active de refugiu în timpul războiului din Ucraina.
Cotaţia monedei a crescut la peste 1 franc pentru 1 euro la începutul acestei luni, înainte de a slăbi la aproximativ 1,02 franci pentru un euro.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Acum un an, un euro era cumpărat la circa 1,10 franci.
”Din perspectivă economică, nu are o importanţă mare”, a spus Jordan postului de radio elveţian SRF, când a fost întrebat dacă banca centrală ar combate creşterea francului peste paritate faţă de euro.
”Nu dăm nicio prognoză unde va merge cursul de schimb, dar ceea ce este important este că nu ne uităm doar la euro, ci la toate monedele împreună... şi, de asemenea, la diferenţele de inflaţie, asta este foarte important”.
Inflaţia mai mare din afara Elveţiei a redus impactul francului mai puternic, a spus el, întreprinderile elveţiene facând faţă în general bine evaluării mai mari a monedei.
Inflaţia din Elveţia a accelerat la 2,2%, cel mai ridicat nivel din 2008, dar rămâne scăzută în comparaţie cu Statele Unite şi Europa, a spus Jordan.
Banca centrală a respectat politica sa monetară expansivă în cea mai recentă actualizare de joi, menţinând ratele dobânzilor blocate la minus 0,75%, dar şi-a dublat prognoza de inflaţie pentru acest an.
Instituţia va continua să urmărească îndeaproape inflaţia, a spus Jordan şi, de asemenea, va monitoriza evoluţia cursului de schimb.
”Francul rămâne foarte apreciat... şi acesta este motivul pentru care rămânem pregătiţi, atunci când este necesar, să intervenim pe pieţele valutare pentru a preveni ca francul să devină prea puternic”, a spus Jordan.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.