Transportatorul naţional de gaze Transgaz (simbol bursier TGN) a anunţat că a semnat vineri la Luxemburg, cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), contractul de finanţare în valoare de 50 milioane euro, pentru finanţarea proiectului gazoductului BRUA.
„Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă SNTGN Transgaz SA, compania naţională de transport a gazelor naturale din România, 50 de milioane de euro pentru finanţarea construcţiei unui nou coridor european de transport al gazelor naturale, pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze şi pentru a reduce dependenţa energetică, permiţând diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaze naturale şi a surselor”, arată un comunicat al TGN.
Această operaţiune este susţinută de Fondul European pentru Investiţii Strategice (EFSI) în cadrul Planului de investiţii pentru Europa (IPE).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Noua conductă reprezintă prima fază a secţiunii române a conductei de gaze naturale care va conecta Bulgaria cu Austria prin România şi Ungaria (BRUA).
Proiectul de interconectare a gazelor naturale Transgaz-BRUA, estimat la peste 500 de milioane de euro, a beneficiat de o subvenţie în valoare de 179 de milioane de euro de la Comisia Europeană în cadrul Facilităţii Conectarea Europei (CEF).
”Fondurile BEI vor finanţa construcţia unei conducte de gaze naturale de 478 km între localităţile Podişor şi Recaş şi construirea a trei staţii de compresoare situate în Podişor, Bibeşti şi Jupa din România”, se menţionează în comunicat.
Proiectul este dezvoltat în contextul necesităţii diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale ale ţărilor europene, creşterii securităţii alimentării cu gaze naturale a ţării noastre prin acces la noi surse, transportul înspre pieţele Central Europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspică, asigurării pe direcţia Bulgaria a unei capacităţi de transport în ambele sensuri de curgere de 1,5 miliarde mc/an şi dezvoltării unei capacităţi de transport pe direcţia Ungaria de 1,75 miliarde mc/an în faza I şi 4,4 miliarde mc/an în faza II.
"Acest proiect strategic implementat în cadrul Planului de investiţii pentru Europa va interconecta infrastructura de transport de gaze din Europa de Sud-Est şi Europa Centrală şi va elimina dependenţa ţărilor din Europa de Sud-Est de un furnizor unic de gaze. Aceasta va îmbunătăţi securitatea aprovizionării pentru aceste ţări, permiţând accesul la gaze potenţial mai ieftine, pentru o mai bună convergenţă a preţurilor şi transparenţă, reducând în consecinţă vulnerabilitatea consumului”, spune vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell.
Proiectul va avea un impact semnificativ asupra ocupării forţei de muncă - aproximativ 4 până la 5.000 de locuri de muncă în timpul fazei de construcţie şi 300-400 de locuri de muncă în timpul operării conductei.
Acesta este primul contract încheiat de o entitate din România în cadrul Planului de investiţii pentru Europa (IPE), cu garantare de la Fondul European pentru Investiţii Strategice (EFSI), spune ministrul economiei, Gheorghe Şimon.
”Ca ministru, privesc cu încredere faptul că managementul Transgaz şi Banca Europeană de Investiţii au deschis acest drum. Ca reprezentant al statului român în rândul acţionarilor SNTGN Transgaz SA, Ministerul Economiei din România susţine modernizarea Sistemului Naţional de Transport al gazelor naturale iar finanţarea de către BEI a unor lucrări din cadrul BRUA vine în completarea iniţiativelor Guvernului pentru stimularea investiţiilor în proiecte de dezvoltare a infrastructurii”, spune Şimon.
La rândul său, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a menţionat că se aşteaptă la un impact pozitiv al acestei finanţări, ”deopotrivă în ceea ce priveşte atragerea energiilor locale şi naţionale pentru construcţia şi operarea gazoductului, ca şi pentru creşterea încrederii şi a sentimentului de solidaritate între ţările europene care vor beneficia de pe urma BRUA”.
Trasgaz, un monopol al transportului de gaze naturale controlat de stat, a înregistrat în primul semestru din acest an un profit net de 400,5 milioane lei (87,5 milioane euro), în creştere cu 42,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul creşterii cifrei de afaceri cu 26%.
Compania şi-a majorat cifra de afaceri cu 26,2% în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă din 2016, până la 1,03 miliarde lei (circa 226 milioane euro).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.