Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat miercuri că aprobă investiţii suplimentare pentru anul 2022 în valoare de aproximativ 140 milioane lei ca urmare a veniturilor ce vor fi obţinute din alocarea capacităţii de interconexiune transfrontalieră, de către Transelectrica.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în şedinţa din data de 22.12.2021, modalitatea de alocare a cheltuielilor prevăzute în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 2019/943 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piaţa internă de energie electrică. Alocarea se face în baza obligaţiilor prevăzute în cadrul art. 19, alin. (5) la Regulament, iar operatorul de transport şi sistem stabileşte în mod clar, în avans, modul în care vor fi utilizate veniturile obţinute din alocarea capacităţii de interconexiune transfrontalieră şi transmite autorităţii de reglementare propunerea utilizării acestor venituri pentru anul următor”, arată ANRE.

Suma de 140 milioane lei va fi utilizată în totalitate pentru realizarea unor proiecte investiţionale, care au ca scop creşterea capacităţii de transfer transfrontalier şi de evacuare a energiei electrice produsă în capacităţi de producţie regenerabile, din care:

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

- Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porţile de Fier - Reşita - Timişoara - Săcălaz;

- LEA 400 kV dublu circuit Gutinaş-Smârdan;

- LEA 400 kV Cernavodă-Stâlpu şi racord în staţia Gura Ialomiţei (inclusiv extindere staţie 400kV Cernavodă pentru racordare linii noi, extindere staţie 400kV Gura-Ialomiţei cu două celule: LEA 400 KV Cernavoda 3  şi  LEA 400 KV Stâlpu, staţie nouă 400kV Stâlpu şi modernizare celule 110kV şi medie tensiune;

- LEA 400kV Gădălin-Suceava, inclusiv interconexiune cu SEN.

Lucrările se regăsesc în planul de investiţii al Transelectrica aferent anului 2022, iar sumele în cauză se adaugă la planul de investiţii, care va creşte la valoarea de  aproximativ 700 milioane lei, fondurile prezente fiind o sursă suplimentară nerambursabilă, care contribuie la realizarea acestui plan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.