Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat astăzi spre consultare publică planul său de acţiuni pentru anul 2022, care prevede continuarea procesului de acordare de licenţe pentru spectrul radio. De asemenea, vor fi aduse modificări deciziilor privind realizarea comunicaţiilor către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi privind stabilirea unor măsuri adresate utilizatorilor finali cu dizabilităţi. Tot în ceea ce priveşte piaţa serviciilor poştale, ANCOM va demara un studiu privind implementarea serviciilor de tip self-service pentru livrarea trimiterilor poştale.
"Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat astăzi spre consultare publică planul său de acţiuni pentru anul 2022", anunţă ANCOM.
În cursul anului 2022, ANCOM va revizui şi actualiza o serie de acte normative şi decizii, ca urmare a transpunerii în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2018/1972 a Parlamentului European şi a Consiliului de instituire a Codului European al Comunicaţiilor Electronice.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Serviciile de comunicaţii electronice şi serviciile poştale cunosc noi evoluţii atât din punct de vedere tehnologic, cât şi din perspectiva modului în care acestea vin să îmbunătăţească experienţa utilizatorilor finali. Este important să avem un cadru legal adaptat, care să susţină dezvoltarea pieţelor şi protejarea utilizatorilor finali. Acesta este obiectivul nostru pe care intenţionăm să-l atingem prin acţiunile propuse pentru anul 2022”, a declarat Vlad Ştefan Stoica, preşedintele ANCOM.
Vor fi aduse modificări deciziilor privind realizarea comunicaţiilor către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi privind stabilirea unor măsuri adresate utilizatorilor finali cu dizabilităţi.
Un aspect important urmărit de implementarea noului cod al comunicaţiilor este creşterea gradului de informare a utilizatorilor finali, fiind acordată o atenţie specială informării precontractuale a acestora de către furnizorii de servicii de comunicaţii electronice.
"Pentru a se asigura că există toate pârghiile legale pentru o informare corectă a utilizatorilor finali de către operatorii de comunicaţii, ANCOM va elabora noi prevederi legislative", arată ANCOM.
Autoritatea anunţă că va continua procesul de acordare de licenţe pentru spectrul radio. Astfel, planul de acţiuni prevede adoptarea deciziei privind organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 1500 MHz si 3400-3800 MHz pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă şi a altor acte normative necesare, în condiţiile prevăzute de legislaţia primară revizuită.
Această acţiune, corelată cu revizuirea Deciziei Preşedintelui ANCOM nr. 551/2012 privind stabilirea tarifului de utilizare a spectrului, precum şi cu revizuirea altor decizii din domeniul administrării spectrului radio, va permite desfăşurarea propriu-zisă a procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor.
"ANCOM şi-a propus revizuirea şi actualizarea cadrului legal secundar în domeniul securităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice având în vedere modificările apărute la nivelul legislaţiei primare, a evoluţiei tehnologice şi a contextului naţional şi european. Vor fi, astfel, aduse actualizări deciziei privind stabilirea măsurilor minime de securitate ce trebuie luate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice sau de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra furnizării reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice", menţionează autoritatea.
Procesul multianual de implementare a Legii Infrastructurii va continua şi în 2022. Pentru acest an, Autoritatea are în plan organizarea unei secţiuni, pe pagina proprie de internet, privind standardele relevante pentru proiectarea, instalarea, operarea şi mentenanţa reţelelor publice de comunicaţii electronice şi a infrastructurilor fizice asociate acestora.
Actualizarea regimului de autorizare generală privind furnizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, a deciziei privind colectarea datelor statistice şi revizuirea pieţei de gros corespunzătoare serviciilor de acces la puncte fixe de calitate superioară sunt printre principalele proiecte care vizează acest sector.
În vederea asigurării unui cadru juridic conform realităţilor legislative din sfera serviciilor poştale şi, în acelaşi timp, adaptat tehnologiilor şi practicilor inovative către care converge piaţa în acest domeniu, ANCOM va actualiza regimul de autorizare generală privind furnizarea serviciilor poştale.
"Tot în ceea ce priveşte piaţa serviciilor poştale, ANCOM va demara un studiu privind implementarea serviciilor de tip self-service pentru livrarea trimiterilor poştale, pentru a analiza cadrul legal şi evoluţiile aferente trimiterilor poştale ce au ca obiect servicii cu livrare într-un punct ales de destinatar", mai arată ANCOM.
Planul de acţiuni al ANCOM propus pentru anul 2022 poate fi consultat pe site-ul autorităţii până la data de 14.01.2022.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.