Mai multe companii şi instituţii din România şi din alte state din regiune, precum Ucraina, au fost afectate marţi de o nouă ameninţare cibernetică de tip ransomware, denumită GoldenEye, care criptează datele utilizatorilor şi apoi solicită recompensă, a anunţat marţi producătorul român de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender. Printre companiile vizate de ultimul atac cibernetic de tip ransomware, care s-a răspândit extrem de rapid marţi după-amiază din Ucraina şi Rusia spre Europa Vestică, se numără şi multinaţionale precum Rosneft PJSC, A.P Moller-Maersk şi Grupul WPP. De asemenea, peste 80 de companii ruse şi ucrainene au fost iniţial ţinta atacului cibernetic cu ransomware-ul Petya, scrie Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Directorul Europol, Rob Wainwright, a anunţat că agenţia ”răspunde urgent” în urma noului atac cibernetic şi colaborează ”cu statele membre şi cu partenerii cheie din industrii pentru a stabili natura întreagă a acestui atac cibernetic”.

De asemenea, mai mulţi operatori de telecomunicaţii au fost afectaţi de virus, care se răspândeşte asemenea ransomware-ului WannaCry.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

O companie rusă de securitate cibernetică susţine că utilizatorilor li s-au cerut 300 de dolari în criptovalută pentru a-şi debloca calculatoarele blocate de Petya.

Gigantul Rosneft - cea mai mare companie petrolieră a Rusiei - a anunţat că a reuşit să evită consecinţe serioase în urma atacului cibernetic, după ce a trecut la ”un sistem de rezervă pentru gestionarea proceselor de producţie”.

Compania WPP a anunţat că site-ul rămâne blocat în urma unui atac cibernetic, iar angajaţii au fost sfătuiţi să-şi închidă calculatoarele şi să nu utilizeze reţeaua WiFi.

O altă sursă susţine că atacurile informatice au dus la închiderea Sea Containers, WPP şi Ogilvy & Mather.

Atacul cibernetic s-a răspândit rapid din Rusia şi Ucraina, unde se pare că a provocat cele mai mari daune, spre Europa şi chiar în Statele Unite.

A.P Moller-Maersk a anunţat că clienţii nu pot utiliza serviciul online de rezervări de containere şi sistemul intern a căzut.

APP Terminals a înregistrat probleme de sistem, inclusiv în porturile din New York şi New Jersey, precum şi în Rotterdam.

Compania Cie de Saint-Gobain a anunţat că sistemele sale au fost infectate, iar probleme similare există şi pentru Mondelez International Inc.

Premierul Volodimir Groisman a declarat că instituţiile guvernamentale şi companiile ucrainene sunt vizate de un atac cibernetic ”fără precedent”, care nu a lovit însă cele mai importante sisteme informatice ale Kievului. 

Aeroportul Borîspil se numără printre ţintele atacului informatic şi a avertizat că mai multe zboruri ar putea să decoleze cu întârziere de la Kiev.

Două servicii poştale şi mai multe bănci ucrainene sunt vizate de atac, iar o versiune a virusului WannaCry a blocat sistemul informatic al distribuitorului de energie electrică Ukrenergo, precum şi compania aeronautică Antonov.

Kivenergo a anunţat că şi-a închis toate calculatoarele după atac, în vreme ce daunele au fost mai reduse pentru Ukrenergo.

CITEȘTE ȘI Bitdefender: Atacul ransomware care afectează mai multe ţări, inclusiv România, exploatează aceeaşi vulnerabilitate a Windows dezvoltată de NSA

Ucraina este lovită de un atac cibernetic masiv, care a doborât deja reţeaua informatică a Guvernului şi a blocat mai multe sisteme ale aeroportului internaţional de la Kiev, relatează Sky News şi Reuters.

Ameninţarea GoldenEye a făcut deja victime în mai multe ţări la nivel global, printre care România, Ucraina şi Rusia, a avertizat Bitdefender.

CITEȘTE ȘI Atacul cibernetic din Ucraina se răspândeşte în întreaga lume, afectând companii din Rusia, Danemarca, Spania

”Spre deosebire de alte versiuni de ransomware, care blochează datele utilizatorilor de pe calculatoarele infectate şi apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul, noua versiune GoldenEye nu le permite victimelor să mai folosească dispozitivul infectat, dat fiind că, după ce termină procesul de criptare a datelor, forţează calculatorul să se închidă şi îl face inutilizabil până la plata recompensei de 300 de dolari”, a anunţat compania.

Specialiştii în securitate cibernetică recomandă utilizatorilor să facă mai multe copii ale datelor de importanţă strategică pentru a evita pierderea acestora. În plus, utilizatorii sunt sfătuiţi să actualizeze în regim de urgenţă sistemul de operare şi toate programele de pe calculator la cele mai recente versiuni şi să evite să folosească versiunile mai vechi ale programelor.

În martie 2017, Microsoft a furnizat un patch care blochează exploatarea vulnerabilităţii MS17-010 de către atacurile de tip ransomware, dar un număr necunoscut de calculatoare şi servere la nivel global – inclusiv cele care folosesc versiuni învechite ale Windows – nu au primit respectiva actualizare şi riscă să fie infectate în orice moment, au avertizat specialiştii.

În luna mai, sute de mii de terminale din companii şi instituţii publice din întreaga lume au fost lovite în luna mai de atacurile de tip ransomware WannaCry şi Adylkuzz, care folosesc o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.