Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis, joi, lămuriri suplimentare în legătură cu decizia de a cere falimentul Carpatica Asig, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), precizând că asigurătorul avea, la 30 iunie, peste 1,3 milioane de poliţe active, din care 936.089 de poliţe RCA, iar impactul net asupra Fondului de Garantare este estimat la cel mult 624 milioane lei (circa 140 milioane euro).
Carpatica Asig este al doilea mare asigurător din România care intră în procedura falimentului, după Astra. În urma falimentului Carpatica, pe piaţa RCA vor rămâne doar opt companii: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama şi Uniqa.
ASF motivează decizia de miercuri, de ridicare a autorizaţiei de funcţionare a Carpatica Asig şi de solicitare a falimentului, prin indicatorii financiari sub normele legale ale asigurătorului şi prin lipsa oricărui progres în ultima jumătate de an.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Astfel, la finalul anului trecut, Carpatica Asig avea capitaluri proprii de minus 611,4 milioane de lei şi un necesar de capital de 690,4 milioane lei
"La 30 iunie 2016, situaţia financiară a societăţii s-a menţinut în teritoriul negativ, Carpatica Asig înregistrând capitaluri proprii de minus 613,7 milioane de lei, un coeficient de lichiditate de 0,46 şi o marjă de solvabilitate de minus 615 milioane de lei", a precizat ASF, într-un comunicat.
Astfel, autoritatea de supraveghere a calculat că acţionarii firmei de asigurări ar fi trebuit să aducă 900 milioane de lei, adică în jur de 200 de milioane de euro, în companie pentru ca aceasta să îndeplinească cerineţele legale, înăsprite de la 1 ianuarie, odată cu aplicarea Solvency II.
Şefii ASF considertă că falimentul Carpatica poate fi suportat de Fondul de Asigurare şi de piaţa asigurărilor.
"Poliţele de asigurare emise de Carpatica Asig S.A. rămân în vigoare până la data expirării. Societatea avea la data de 30.06.2016 un portofoliu de 1.310.852 de contracte de asigurare, dintre care 936.089 poliţe RCA. Potrivit tuturor evaluărilor ASF, piaţa asigurărilor poate absorbi implicaţiile ieşirii Carpatica Asig din industrie fără afectarea stabilităţii şi a funcţionalităţii sistemului", afirmă ASF.
Potrivit legislaţiei, creditorii de asigurări sunt asitguraţi de Fondul de Garantare în limita plafonului de 450.000 de lei, sau 100.000 de euro, pentru fiecare asigurat.
"Pe baza calculelor experţilor ASF, FGA va suporta, în urma pronunţării falimentului Carpatica Asig, un impact net de până la 624 milioane de lei", a mai precizat ASF.
ASF a decis pe 25 ianuarie intrarea Carpatica Asig în rezoluţie, o situaţie similară insolvenţei, într-o încercare de a evita falimentul societăţii de asigurări.
Autoritatea de supraveghere a aşteptat un potenţial investitor care să preia Carpatica Asig şi care să investească sumele necesare salvării companiei.
Singura ofertă, venită din partea firmei International Insurance Consortium, înregistrată în Olanda, a fost considerată insuficientă şi a fost respinsă de către ASF în 9 iunie.
În plus, autoritatea a retras aprobarea conducerii Carpatica Asig, care a fost înlocuită temporar cu Fondul de Garantare a Asiguraţilor.
În prezent, toată fosta conducere Carpatica Asig - Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Ilie şi Oprea Carabulea - este cercetată penal sub acuzaţia de constituire de grup infracţional organizat. Persoanele în cauză sunt acuzate că ar fi ascuns rezultatele reale ale Carpatica Asig, inclusiv pentru a păcăli un potenţial investitor.
În august 2015, ASF a decis să ceară falimentul Astra Asigurări, liderul pieţei RCA la acea vreme, care în prezent se află în procedură de lichidare.
În cazul unui alt asigurător important, Euroins, ASF a hotărât în 14 octombrie 2015 să deschidă procedura de redresare financiară, având ca obiectiv restabilirea situaţiei financiare în termen de un an.
De asemenea, City Insurance se află tot în redresare financiară, iar ASF i-a obligat recent pe acţionarii companiei să majoreze capitalul social cu 30 milioane euro până la 30 septembrie, asigurătorul fiind obligat, de asemenea, să recupereze împrumuturile acordate altor firme din acelaşi grup.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...