Reprezentanţii Administraţiei Naţionale “Apele Române” au anunţat, marţi, că debitele Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) au fost în scădere marţi, având valoarea de 8900 mc/s faţă de luni când debitul a fost 9100 mc/s, dar a precizat că acestea sunt peste media multianuală a lunii ianuarie, de 4950 mc/s.
“Debitele Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) au fost în scădere având astăzi valoarea de 8900 mc/s comparativ cu ziua de ieri când debitul Dunării a fost de 9100 mc/s, fiind peste media multianuală a lunii ianuarie (4950 mc/s), conform diagnozei şi a prognozei hidrologice pentru Dunăre elaborată pe sectorul românesc de către colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. În data de 23 ianuarie, debitele Dunării se vor situa în jurul valorii de 8100 mc/s fiind peste media multianuală a lunii ianuarie (4950 mc/s)”, au transmis reprezentanţii Apelor Române.
Ei au precizat că, de la începutul lunii noiembrie, debitele Dunării au început să crească, situându-se peste media multianuală a lunilor aferente, respectiv de la 4800 mc/s în data de 6 noiembrie 2023 când se situau puţin peste media de 4650 mc/s şi ajungând peste 9000 mc/s pe parcursul lunii decembrie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cea mai mare valoare (începând din noiembrie 2023 până în prezent) s-a înregistrat în data de 22 decembrie când debitul Dunării a fost de 9600 mc/s fiind peste media lunii decembrie (5200 mc/s).
Potrivit sursei citate, la toate staţii hidrometrice din aval de Baziaş (17 staţii), este prezentă gheaţa la mal.
“Specialiştii noştri de la nivel central şi al Administraţiilor Bazinale de Apă riverane Dunării monitorizează de mai bine de două luni situaţia debitelor Dunării înregistrate la cele 18 staţii hidrometrice şi a lucrărilor hidrotehnice din administrare.
Astfel, digurile de la Dunăre s-au menţinut în stare bună de funcţionare, fiind atent supravegheate de colegii noştri de la nivelul Administraţii Bazinale de Apă conform regulamentelor de exploatare. În toată această perioadă, nu s-au semnalat avarii sau puncte critice care să producă disfuncţionalităţi în exploatare”, a mai precizat sursa citată.
Specialiştii de la Apele Române au adăugat că preventiv, au fost pregătite materiale din stocul de apărare şi utilaje, dacă situaţia din teren ar fi impus intervenţia imediată.
De asemenea, în perioada imediat următoare, conform INHGA, în aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere, exceptând primele două zile ale intervalului (16-18 ianuarie) când vor fi în creştere uşoară pe sectorul Bechet – Giurgiu şi următoarele două zile când vor fi relativ staţionare pe sectorul Călăraşi - Galaţi (19-20 ianuarie), au mai transmis reprezentanţii Administraţiei Naţionale “Apele Române”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.