Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au dat ,în perioada 21 martie- 7 aprilie, 269 de sancţiuni contravenţionale pentru comercianţii care nu au respectat condiţiile sanitar veterinare, potrivit unui comunicat transmis vineri de ANSVSA, în care se mai arată că valoarea sancţiunilor a depăşit 1 milion de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Deficienţele constatate de inspectorii Autorităţii, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 269 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 1.099.135 de lei, emiterea a 5 ordonanţe privind suspendarea temporară a activităţii şi a 8 ordonanţe privind interzicerea desfăşurării activităţii unor unităţi. De asemenea, au fost aplicate măsuri de reţinere oficială şi au fost dirijate către unităţi de neutralizare 1.331 de kg de produse alimentare care nu respectau normele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor”, se arată în comunicatul ANSVSA.

În urma controalelor, inspectorii ANSVSA au constat următoarele neconformităţi: defăşurarea activităţilor în spaţii sau unităţi neînregistrate sanitar veterinar; deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare; etichetare necorespunzătoare; lipsa implementării corespunzătoare a programul de autocontrol; lipsa monitorizării temperaturii în depozit; utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor.

Inspectorii ANSVSA au făcut, în perioada 21 martie - 7 aprilie 2021, mai multe controale oficiale privind modul în care sunt respectate condiţiile sanitar veterinare în: 4.056 de obiective din sectorul alimentar (carmangerii, măcelării, pescării,  unităţi de alimentaţie publică de tip pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării, patiserii, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, pensiuni turistice, pieţe agroalimentare, centre prelucrare lapte integrate în cadrul exploataţiei); 1.404 mijloace de transport destinate produselor alimentare şi animalelor vii; 57 de abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificare ovine la nivelul cărora au fost sacrificate 52.758 de capete tineret ovine/caprine; 9 spaţii amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor şi iezilor la nivelul pieţelor (din Caras Severin, Covasna, Harghita, Hunedoara şi Iaşi), în care au fost sacrificate 545 de capete tineret ovine/caprine, anunţă instituţia.

În intervalul 21 martie – 7 aprilie 2021, în România au fost sacrificaţi în total 53.303 de miei şi iezi. 

Controalele ANSVSA cu această tematică sunt în desfăşurare, urmând ca rezultatul final al acestor acţiuni să fie prezentat într-o comunicare ulterioară.

ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor ca achiziţionarea produselor alimentare pentru Sărbătorile Pascale să fie făcută numai din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar veterinar, cu respectarea măsurilor de distanţare socială privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusului Covid-19.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.