Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(ANSVSA), în colaborare cu Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, a lansat o nouă campanie de conştientizare în rândul populaţiei asupra pericolului răspândirii pestei porcine africane, se arată într-un comunicat transmis miercuri de instituţie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Această campanie s-a materializat prin realizarea unui clip video adaptat la specificul sistemului de creştere a porcilor în România. Acest material informativ se adresează crescătorilor de porcine din gospodării, transportatorilor de animale, vânătorilor şi consumatorilor”, se arată în comunicat.
Potrivit ANSVSA, pesta porcină africană reprezintă o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici. “Această rezistenţă ieşită din comun şi particularităţile biologice ale virusului au făcut imposibilă producerea unui vaccin eficient până în prezent. Procentul de îmbolnăvire şi cel de mortalitate sunt foarte ridicate, iar pierderile economice sunt deosebit de mari, cauzate de costurile pentru eradicare, şi de restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci”, se mai arată în comunicat.
ANSVSA susţine că principalele reguli pentru a evita răspândirea virusului sunt următoarele: schimbarea hainelor şi a încălţăminţii când se intră în adăpostul porcilor; animalele nu trebuie hrănite cu lături; medicul veterinar trebuie anunţat despre orice suspicine de boală; nu trebuie să fie încurajat transportul ilegal de animale. Afumarea, sărarea şi congelarea cărnii de porc nu distrug virusul. Pesta porcină africană nu afectează omul.
Pesta porcină africană este o problemă gravă care produce anual un deficit de peste 600 de milioane de euro, în condiţiile în care fermele de porci autohtone produc doar 25% din carnea de porc consumată, a declarat ,săptâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă ministrul Agriculturii, Adrian Oros.
“Pesta porcină africană este o pandemie.(...) Este o problemă gravă care produce anual un deficit de peste 600 de milioane de euro, în condiţiile în care noi producem doar 25% din carnea de porc consumată. Din cele 3,6 milioane de locuri de cazare la porc de îngrăşat sunt ocupate peste 900.000, restul sunt locuri de cazare goale în ferme falimentate, iar Guvernul şi noi, fiecare, din bugetul naţional, plătim sute de milioane anual despăgubiri”, a declarat ministrul Agriculturii.
Acesta a mai spus că din cauza acestei boli există riscul de a avea restricţii mai multe pentru exporturi.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, a declarat săptămâna trecută că fermele autohtone nu asigură mai mult de 30% din cererea de carne de porc din România, faţă de 60% cât asigurau în 2017, înaintea de apariţia pestei porcine.
Ladoşi a mai spus că în 2020 au fost sacrificaţi 3,7 milioane de porci, în scădere cu 12% faţă de 2019, când 4,2 milioane de porci au ajuns la abatoare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.