Numărul abonatilor la servicii de televiziune prin cablu în format digital a crescut cu 10,3% anul trecut, faţă de anul anterior, până la 2,1 milioane, în contextul creşterii numărului total al abonaţilor cu 2,9%, până la 7,3 milioane, potrivit datelor publicate joi de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Din numărul total al abonaţilor, 4,6 milioane sunt abonaţi la servicii în format digital, în creştere cu 5% faţă de 2015. Din această categorie, 2,1 milioane sunt abonaţi prin cablu (+10,3%), 2,4 milioane sunt abonaţi prin retele satelit (-0,1%) şi 95.000 sunt abonati prin tehnologie IP (+14,4%).
”Odată cu creşterea numărului de abonaţi, a crescut şi rata de penetrare la nivel de gospodării a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost, care a depăşit nivelul de 97%. Per total abonaţi, 65% recepţionează programele audiovizuale prin intermediul reţelelor de cablu, respectiv 33% prin reţele satelit de tip DTH, însă, în mediul urban, cei mai mulţi utilizează reţelele de cablu (81%), iar în mediul rural pe cele de tip DTH (58%)”, se arată în raportul ANCOM.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Abonatii prin tehnologia IP reprezentau 1,3% din total, aceasta tehnologie fiind utilizata aproape in totalitate in mediul urban (97% dintre abonatii prin IP se afla in mediul urban).
Potrivit ANCOM, numărul de abonaţi prin reţele de cablu a înregistrat o creştere anuală de 4%, în mediul rural creşterea fiind cea mai mare, de 9%, în timp ce în mediul urban a fost de doar 3%. Astfel, rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale prin reţele de cablu în mediul urban a ajuns la aproape 84%, în timp ce în mediul rural a depăşit 37%.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.