Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), fără un acord, va duce la scumpirea importurilor, pentru România, cu 10-18%, şi va avea implicaţii serioase pentru transportul rutier şi schimburile comerciale dintre cele două state, potrivit unei analize publicate, joi, de Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În prezent, între UE şi Regatul Unit există un acord preliminar de retragere şi a fost pregătit un document general referitor la viitoarea relaţie UE - Regatul Unit. Acordul preliminar de retragere a fost aprobat de guvernul britanic şi de şefii de stat ai UE. Camera Comunelor a Regatului Unit a respins acest acord la 15 ianuarie 2019 cu o majoritate covârşitoare.

UNTRR atenţionează că probabilitatea unui Brexit ”dur”, fără acord, este foarte mare, cu implicaţii serioase pentru companiile de transport rutier de marfă şi companiile logistice din Regatul Unit, UE27 şi Spaţiul Economic European (SEE).

”Toate produsele pe care România le va importa din Regatul Unit vor fi mai scumpe. Estimările arată că toate costurile vor creşte între 10-18% tocmai datorită timpilor de aşteptare, procedurilor administrative şi a costurilor cu taxele vamale pentru produsele care vor fi transportate din Regatul Unit şi UE”, a declarat secretarul general al UNTRR, Radu Dinescu.

La sfârşitul anului 2018, Comisia Europeană (CE) a luat în considerare şi varianta unui Brexit fără acord. La 19 decembrie 2018, a fost prezentat un plan de contingenţă (plan B) care include o serie de propuneri legislative în cazul în care Marea Britanie ar părăsi UE fără un acord.

”Planul şi propunerile legislative conţin măsuri unilaterale ale UE pentru accesul pe piaţa UE a transportatorilor rutieri stabiliţi în Regatul Unit şi pentru controlul vamal. Aceste propuneri trebuie examinate şi adoptate de Parlamentul European şi de Consiliu. Intrarea lor în vigoare va depinde de măsurile reciproce britanice pentru transportatorii stabiliţi în UE27. Comisia Europeană ar putea prezenta mai multe propuneri legislative privind transportul rutier de mărfuri”, se arată în comunicat.

UNTRR avertizează că operatorii de transport ar trebui să se pregătească din timp, în condiţiile în care multe aspecte sunt incerte. La 30 martie 2019, Regatul Unit ar urma să iasă din UE. Asta va implica, fie că va exista sau nu un acord, că formalităţile vamale vor trebui respectate de operatorii stabiliţi de UE, SEE şi Marea Britanie, potrivit UNTRR. Astfel, operatorii de transport rutier de marfă şi operatorii de logistică vor avea mai multe opţiuni, inclusiv aceea de a efectua ei înşişi formalităţile vamale, de a lăsa la latitudinea clientului această operaţiune sau de a externaliza acest serviciu.

”În cazul în care operatorii de transport nu vor efectua formalităţile vamale ei înşişi, vor trebui, cel puţin, să se asigure că toate documentele au fost completate corect înainte de începerea cursei. În cazul în care autovehiculul va fi oprit pentru control, toate documentele trebuie să fie completate corect”, se arată în comunicat.

Licenţele de transport, o altă problemă

Totodată, la 30 martie 2019, este posibil ca licenţa de transport/comunitară să nu va mai fie suficientă pentru operatorii de transport care au firme cu sediile în UE şi SEE şi care efectuează operaţiuni de transport către şi din Regatul Unit.

”Pentru firmele de transport rutier de mărfuri şi firmele logistice cu sediile în Regatul Unit, licenţele comunitare şi copiile conforme eliberate de autorităţile competente din Regatul Unit vor înceta să mai fie valabile şi vor trebui să fie înlocuite cu un echivalent britanic. În cazul în care UE şi Regatul Unit vor conveni asupra unui acord de liber schimb multilateral şi vor include norme privind accesul la piaţa transportului rutier de mărfuri, nu ar trebui exclusă introducerea autorizaţiilor pentru operatorii care au sedii în Regatul Unit şi în UE în vederea efectuării transporturilor bilaterale, terţă ţară sau operaţiuni de tranzit”, se arată în comunicat.

Astfel, cabotajul s-ar putea să nu mai fie permis, iar un astfel de acord este improbabil. În aceste condiţii, operatorii de transport rutier de marfă şi operatorii de logistică ar trebui să evalueze de urgenţă impactul asupra operaţiunilor lor actuale şi să încerce să estimeze numărul de autorizaţii necesare pentru diferitele tipuri de operaţiuni de transport pe care le efectuează, potrivit UNTRR.

Începând cu 30 martie, autorizaţiile CEMT vor fi necesare pentru operatorii britanici în vederea efectuării transporturilor rutiere internaţionale de mărfuri pe teritoriul statelor membre UE şi SEE şi, la rândul lor, operatorii de transport din UE şi SEE vor trebui să utilizeze autorizaţii CEMT în vederea efectuării transporturilor rutiere internaţionale de mărfuri pe teritoriul Regatului Unit.

”În prezent, aceste autorizaţii sunt limitate la număr şi nu sunt disponibile pentru operaţiunile de transport către şi din Regatul Unit. Începând cu 30 martie 2019, utilizarea autorizaţiilor CEMT ar putea fi singura modalitate de a efectua anumite operaţiuni de transport către Regatul Unit. Autorizaţia CEMT se utilizează pentru 3 curse, după care vehiculul trebuie să ajungă în ţara de origine, astfel că sunt avantajate companiile britanice spre deosebire de cele româneşti care operează, de exemplu, relaţia Marea Britanie- Franţa sau Marea Britanie-Germania”, se arată în comunicat.

Certificatele de calificare profesională, un alt semn de întrebare

În plus, UNTRR avertizează că, de la 30 martie 2019, certificatele de calificare profesională continuă pentru operatorii de transport rutier de mărfuri eliberate de autorităţile competente din Regatul Unit ar putea înceta să mai fie valabile în UE.

”Autorităţile britanice au precizat că astfel de certificate eliberate de statele membre ale UE sau SEE vor fi acceptate în Regatul Unit. Certificatele de competenţă profesională pentru şoferi eliberate de autorităţile competente din Regatul Unit vor înceta, de asemenea, să fie valabile”, se arată în comunicat.

Astfel, şoferii britanici care lucrează pentru o companie cu sediul într-una din statele UE 27 sau şoferii cetăţeni ai UE 27 care au reşedinţa în Regatul Unit (ţara de reşedinţă), dar care sunt angajaţi la o firmă cu sediul într-una din statele UE 27, vor trebui să urmeze cursuri profesionale în statele membre UE 27, respectiv în ţara în care firma, care a angajat acei şoferi, îşi are sediul. Regatul Unit a precizat că va recunoaşte aceste certificate emise de statele membre UE 27.

”Şoferii britanici care nu sunt rezidenţi pe termen lung în UE şi care sunt angajaţi la o firmă cu sediul într-una din statele UE 27 vor trebui să obţină un atestat de conducător auto de la autoritatea competentă din statul membru în care firma îşi are sediul”, se arată în comunicat.

UNTRR a subliniat că nu va fi introdusă viza pentru a intra pe teritoriul Regatului Unit şi nici cetăţenii britanici nu vor avea nevoie de viză pentru a intra în UE. Cu toate acestea, şoferilor profesionişti li se va recomanda să folosească mai degrabă paşaportul decât cartea de identitate pentru cursele către şi din Marea Britanie.

”Există voci care susţin că ar fi mai sigură utilizarea paşapoartelor, totuşi şi astăzi cetăţenii din România pot merge cu cartea de identitate în Elveţia şi Norvegia, cele două ţări fiind parte a spaţiului Schengen, dar şi în Serbia, Muntenegru, Albania, Bosnia-Hertegovina, care nu sunt în spaţiul Schengen, însă există un acord între UE şi ţările în cauză. Regatul Unit nu face parte din spaţiul Schengen”, se arată în comunicat.

Controale împotriva migraţiei ilegale

O altă problemă este reprezentată de autovehiculele grele de transport marfă care intră în Marea Britanie sau care ies din Marea Britanie. Acestea sunt oprite la frontieră în vederea verificării identităţii şi, atunci când intră în Marea Britanie se mai efectuează şi controale împotriva migraţiei ilegale. Acestea din urmă sunt aleatorii, dar deja provoacă timpi de aşteptare mari la frontiere.

”După retragerea Regatului Unit din UE, vor fi sporite controalele menţionate anterior. Se vor adăuga, de asemenea, atât controalele vamale cât şi verificarea autorizaţiilor. Regatul Unit a precizat deja că nu va introduce controale vamale sistematice la frontierele sale, dar ar putea redirecţiona unele mărfuri pentru a fi verificate în anumite puncte vamale (s-au menţionat Heathrow şi Holyhead)”, se arată în comunicat.

În plus, provocările legate de criza migraţiei ilegale vor continua, iar verificarea autovehiculelor în vederea depistării persoanelor clandestine vor continua să fie efectuate la frontierele din afara UE şi ar putea fi întărite aleatoriu.

”Transportatorii români sunt sfătuiţi să facă instructaje cu şoferii pentru prevenirea incidentelor cu imigranţii atunci când conduc în Regatul Unit pentru că, în cazul în care sunt depistate persoane clandestine în autovehicul, amenzile sunt foarte mari. În acest sens, UNTRR pune la dispoziţia celor interesaţi trei broşuri informative pentru şoferii români de camioane şi autocare, cu privire la „Codul de practică”, „Prevenirea furturilor de şi din camioane” şi „Prevenirea migraţiei ilegale”. Cele trei broşuri detaliază sfaturi practice şi oferă date de contact ale autorităţilor competente care pot fi sesizate în cazul unui incident”, se arată în comunicat.

În plus, anumite mărfuri, cum ar fi fructele şi legumele proaspete, carnea, peştele, florile, vor fi, de asemenea, supuse controalelor fitosanitare la frontiere şi ar putea necesita pregătirea unei documentaţii specifice.

”Alte tipuri de mărfuri, cum ar fi animale vii sau deşeurile, pot, de asemenea, să facă obiectul unor cerinţe suplimentare specifice. Operatorii de transport rutier de marfă şi de logistică ar trebui să verifice întotdeauna cu clienţii lor aceste aspecte referitoare la verificările care ar fi necesare şi dacă va fi disponibilă documentaţia necesara. Autovehiculele pot fi oprite în cazul în care documentele nu sunt complete. Regatul Unit a precizat că nu va impune verificări sistematice pentru astfel de mărfuri”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.