Războiul dintre Israel şi Hamas a accentuat atenţia investitorilor asupra riscurilor geopolitice în creştere pentru pieţele financiare, în timp ce investitorii aşteaptă să vadă dacă conflictul se atrage în conflict şi alte ţări, cu potenţialul de a creşte şi mai mult preţurile petrolului şi de a da o nouă lovitură economiei mondiale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis duminică că ”va demola Hamas”, în timp ce armata sa pregătea operaţiuni la sol în Gaza pentru a elimina gruparea militantă, al cărei atacmortală prin oraşele de graniţă israeliene a uimit naţiunea.

Preţurile petrolului au crescut cu aproape 6% vineri, deoarece investitorii au estimat posibilitatea unui conflict mai larg din Orientul Mijlociu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Primul indicator al reacţiei la evoluţiile din weekend va veni probabil când petrolul va începe să fie tranzacţionat în Asia, duminică.

”Se pare că ne îndreptăm către o invazie terestră masivă a Gaza şi o pierdere de vieţi omeneşti pe scară largă”, a spus Ben Cahill, cercetător principal în Programul privind securitatea energetică şi schimbările climatice la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) .

”De fiecare dată când avem un conflict de această amploare, vom avea o reacţie a pieţei”, a spus acesta.

Reacţia pieţei de săptămâna trecută a fost relativ liniştită, deşi moneda israeliană şekel a înregistrat un mare impact

”Nu am nicio idee dacă pieţele se vor comporta relativ binwe în continuare. Depinde aproape sigur dacă acest ultim conflict rămâne localizat sau dacă escaladează într-un război mai larg din Orientul Mijlociu”, a declarat Erik Nielsen, consilier economic şef al grupului la UniCredit.

Indicele american S&P 500 a scăzut vineri cu 0,5%. Activele de refugiu au devenit mai atractive, preţul aurului a crescut vineri cu peste 3% vineri, iar dolarul american a atins un maxim de o săptămână.

Un conflict în expansiune ar determina probabil ca inflaţia şi, ca produs secundar, ratele dobânzilor din întreaga lume să se accelereze şi mai mult, a declarat Bernard Baumohl, economist-şef global la The Economic Outlook Group din Princeton, New Jersey.

Cu toate acestea, în timp ce inflaţia şi dobânzile din alte ţări vor creşte probabil în acest scenariu cel mai rău, Statele Unite ar putea fi o excepţie, deoarece investitorii străini investesc capital în ceea ce ei consideră un refugiu sigur în timpul conflictului global, a menţionat Baumohl.

”Ratele dobânzilor ar putea scădea. Aşteptaţi-vă ca dolarul să se întărească”, a spus el.

În Europa, economiştii au spus că ştacheta pentru o nouă majorare a dobâzii de către Banca Centrală Europeană este ridicată.

Războiul dintre grupul islamist Hamas şi Israel prezintă unul dintre cele mai semnificative riscuri geopolitice pentru pieţele petroliere de la invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut.

”Dacă războiul din Ucraina ne-a învăţat ceva, nu este să subestimăm efectul geopoliticii”, a spus economistul european al Nomura George Moran, în podcastul băncii din săptămâna următoare.

Alte pieţe de energie ar putea fi afectate, aşa cum s-a văzut în evoluţiile recente, cum ar fi cazul Chevron, prin opririrea exporturilor de gaze naturale printr-o conductă submarină majoră între Israel şi Egipt.

Creşterea preţului petrolului este puţin probabil să aibă un impact semnificativ asupra preţurilor gazelor din SUA sau asupra cheltuielilor consumatorilor, au observat analiştii.

Situaţia trebuie însă monitorizată, a spus Jack Ablin, director de investiţii la Cresset Capital.

”Dacă dintr-o dată fie producţia de petrol este tăiată, fie transportul petrolului este întrerupt, atunci cu siguranţă acest lucru creează probleme nu doar pentru economii, ci şi pentru pieţe”, a spus el.

Petrolul, acţiunile companiilor petroliere şi mărfurile în general şi aurul în special ar putea servi drept acoperiri eficiente pentru investitori, a spus Ablin.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.