Reprezentanţii ANAF au făcut, în perioada ianuarie-mai, peste 11.000 de controalele antifraudă, fiind observată o creştere de 26% a implicaţiilor fiscale, la 1,24 miliarde de lei. Totodată, sancţiunile contravenţionale (amenzi şi confiscări) au crescut la 171 de milioane de lei (163%).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au prezentat, luni, raportul acţiunilor întreprinse în perioada ianuarie-mai 2024 de către direcţiile de specialitate din cadrul Agenţiei şi rezultatele generate de acestea.

Astfel, pentru creşterea conformării la declarare a contribuabililor, ANAF desfăşoară în prezent două tipuri de acţiuni care presupun interacţiunea de la distanţă cu contribuabilul:

- emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care organul de inspecţie fiscală transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea inspecţiei fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situaţiei fiscale şi îndeplinirii obligaţiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz.

- efectuarea de acţiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize a situaţiei fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de organul fiscal, care au relevanţă pentru determinarea situaţiei fiscale.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuşi acţiunilor de control fiscal, respectiv: inspecţia fiscală în cazul contribuabililor care, în urma notificării de conformare, nu corectează şi nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost notificaţi; controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală.

Creştere cu 202% a notificărilor de conformare

În perioada ianuarie-mai, s-au emis 8.240 de notificări de conformare, pentru riscuri fiscale estimate de 3.075.102.504 lei, o creştere de aproximativ 202% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, când s-au transmis 2.724 de notificări de conformare, pentru riscuri fiscale estimate de 238.140.012 lei.

S-au realizat 11.150 de verificări documentare, pentru care au fost stabilite sume suplimentare în valoare de  329.087.934 lei, o creştere de aproximativ 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, când s-au transmis 10.186, pentru care au fost stabilite sume suplimentare  în valoare de  313.615.481 lei.

Controale antifraudă mai eficiente: implicaţii fiscale de peste 1,24 miliarde lei

Potrivit sursei citate, au fost făcute 9.393 de inspecţii fiscale, pentru care au fost stabilite sume suplimentare în valoare de 1.290.851.213 lei, o creştere de aproximativ 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, când s-au realizat 8.608 inspecţii, pentru care au fost stabilite sume suplimentare în valoare de 927.714.525 lei.

În ceea ce priveşte controalele antifraudă, pentru un număr similar de peste 11.000 de controale, implicaţiile fiscale au crescut de la 986.515.598 lei la 1.248.483.108 lei (creştere 26%), iar sancţiunile contravenţionale (amenzi şi confiscări) au crescut de la 65 milioane lei la 171 milioane lei (163%).

”Aceste rezultate nu sunt întâmplătoare, ci sunt rodul unei strategii bine structurate de gestionare a riscului fiscal şi de revizuire a proceselor interne. Angajamentul nostru este clar: prin intermediul digitalizării ne rafinăm activitatea pentru a ne asigura că sistemul fiscal românesc este echitabil şi eficient, sprijinind dezvoltarea economică durabilă a ţării”, a transmis ministrul de Finanţe, Marcel Boloş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.