Mai mult de 50 de branduri globale şi 7 din România renunţă temporar la elementele de natură din logo-ul lor în campania World Without Nature creată de WWF, de Ziua Mondială a Vieţii Sălbatice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

World Wide Fund for Nature (WWF) trage un semnal de alarmă, oamenii şi natura au nevoie de speciile sălbatice. De Ziua Mondială a Vieţii Sălbatice, 3 martie, prilej cu care WWF îşi uneşte forţele cu branduri locale şi internaţionale în campania #WorldWithoutNa-ture, pentru a arăta cât de goală ar fi lumea noastră fără natură şi pentru a atrage atenţia asupra faptului că am pierdut două treimi din populaţiile speciilor sălbatice, la nivel global, în ultimii 50 de ani. Astfel, timp de trei zile, panda, leul, ursul, vulturul, albina şi multe altele vor disparea din logourile unor companii şi organizaţii cunoscute din România. Din fericire, aceste specii se mai găsesc în natură, dar declinul lor este îngrijorător.

Peste 50 de branduri internaţionale şi 7 din România îşi arată angajamentul faţă de conservarea biodiversităţii şi renunţă temporar la elementele de natura din logo precum: Jysk, Mega Image, Garanti Bank, România Sălbatică, Zumm, Propark şi Zăganul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Vieţuitoarele sălbatice, precum mamiferele, peştii, amfibienii, reptilele sau păsările dispar într-un ritm alarmant: 69% din populaţiile acestor specii au dispărut în ultimele cinci decenii, conform Raportului Planeta Vie 2022.

„Campania de anul acesta este cu atât mai importantă, cu cât vine imediat după acordul istoric de la Montreal de a acţiona la nivel global pentru oprirea degradării naturii până în 2030. Este încurajator să vedem atât de multe branduri care au răspuns iniţiativei noastre şi ne dorim ca prin intermediul campaniei mondiale #WorldWithoutNature din acest an să convingem publicul să aprecieze generozitatea naturii de a ne oferi beneficii pentru sănătatea şi rezilienţa noastră. Suntem încântaţi să vedem oameni, companii, ONG-uri care se alătură acestui demers pentru a opri pierderea biodiversităţii. Acţionăm împreună pentru o planetă mai bună”, a declarat Orieta Hulea, director general WWF România.

Populaţiile de delfin roz de Amazon, gorila estică de câmpie şi leu de mare australian, în scădere

Dacă vom consuma resursele în acelaşi ritm, pierderea accelerată a naturii va continua, având un impact major asupra capacităţii planetei de a susţine generaţiile actuale şi viitoare. Astfel, în cei aproape 62 de ani de când a fost fondată ca organizaţie de conservare a naturii sălbatice, WWF a făcut eforturi semnificative pentru refacerea populaţiei de panda uriaş în China, specia fiind clasificată ca „vulnerabilă” conform IUCN şi nu ameninţată.
Însă, nu acelaşi lucru se poate spune despre populaţia delfinilor roz de râu din Amazon, care a înregistrat o scădere cu 65%, din anul 1994 până în 2016, în Rezervaţia de Dezvoltare Durabilă Mamirauá din statul brazilian Amazonas. Un alt exemplu este gorila estică de câmpie, a cărei populaţie a înregistrat un declin de aproximativ 80% în Parcul Naţional Kahuzi-Biega din Republica Democrată Congo, între 1994 şi 2019. La fel şi populaţia de leu de mare australian, a scăzut cu 64% între 1977 şi 2019. Cauzele principale sunt distrugerea habitatelor, blocarea rutelor de migraţie, braconajul şi modul în care ne producem hrana: producţia de alimente a cauzat 70% din pierderea biodiversităţii pe uscat şi 50% din apa dulce.

De aceea, este nevoie de un angajament din partea tuturor. România are şansa de a asigura restartarea economiei într-un mod care să asigure protecţia şi siguranţa oamenilor, dar şi perspective sustenabile pentru viitor, investind în soluţii bazate pe natură. Acestea aduc beneficii pentru economia românească, creând noi locuri de muncă, generând contribuţii la bugetele naţionale şi cele locale, precum şi valoare adăugată brută generată la nivelul diferitelor sectoare din economie, potrivit WWF.

Ziua Mondială a Vieţii Sălbatice este sărbătorită în fiecare an pe 3 martie, data la care a fost semnată Convenţia privind comerţul internaţional cu specii ale faunei şi florei sălbatice pe cale de dispariţie (CITES). La nivel global, aceasta protejează 38.700 de specii de animale şi plante.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.