Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), în calitate de coordonator naţional al Zilelor Europene ale Arheologiei, invită publicul şi specialiştii la un weekend de descoperiri.
Începând de vineri şi până duminică, toţi cei interesaţi să descopere patrimoniul arheologic sub ghidajul cercetătorilor şi specialiştilor din muzee, pot alege dintre cele peste 18 activităţi şi evenimente înscrise în programul acestei ediţii.
Este cea mai consistentă participare a României de până acum la această sărbătoare a arheologiei, marcată anul acesta în toate cele 47 state membre ale Consiliului Europei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Programul ediţiei 2021 a Zilelor Europene ale Arheologiei în România conţine activităţi şi evenimente deopotrivă online, cât şi cu desfăşurare în situri arheologice şi spaţii muzeale ce pot fi deschise în condiţii de siguranţă.
Va avea loc o nouă ediţie a conferinţelor „Arheologia pentru toţi” şi vineri, de la ora 16:00, va fi explorat unui castru roman: Castrul roman de la Potaissa, Turda (jud. Cluj), şi detaliile scoase la iveală de cei peste 50 de ani de cercetare arheologică derulate în acest sit aflat pe graniţa fostului Imperiu Roman (LIMES). Lecţia de istorie e accesibilă curioşilor cu vârste de peste 14 ani, şi e ghidată de Sorin Nemeti, conferenţiar la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, departamentul de Istorie Antică şi Arheologie.
În ţară vor avea loc ateliere de ceramică romană glazurată de Apulum şi workshop-uri de restaurare la cursuri de scriere (şi inscripţionare de mesaje) în limba latină; expoziţii de jucării antice şi ateliere de creaţie adresate copiilor, la proiecţii de filme de arheologie experimentală - de exemplu, un documentar despre tatuaje arhaice; întreceri şi jocuri de-a „Dacii şi Romanii" la sesiuni de re-enactment al unor scene istorice din vremea Legiunii XIII Gemina sau ale scene de viaţă cotidiană în aşezările dacilor sau romanilor; de la probat armuri istorice la degustări culinare tematice; tururi ghidate în situri UNESCO şi în colecţii de obiecte arheologice rare şi chiar o vânătoare de comori în muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane.
Programul complet al activităţilor poate fi consultat pe zilelearheologiei.patrimoniu.ro.
INP a fost desemnat coordonator naţional al Zilelor Europene ale Arheologiei de către Ministerul Culturii din Franţa şi Institutul Naţional de Cercetări Arheologice Preventive (L’Institut national de recherches archéologiques préventives - INRAP), coordonatorul Zilelor Naţionale ale Arheologiei în Franţa încă din anul 2010. Din 2020, România este unul dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei invitate să preia ştafeta Zilelor Naţionale ale Arheologiei, iar prima ediţie a Zilelor Europene ale Arheologiei în România a fost sărbătorită prin implicarea unor instituţii publice şi a unui ONG cu atribuţii în domeniul arheologic, şi anume: Laboratorul de Arheologie „Dinu Theodorescu” din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Muzeul Judeţean Mureş, Direcţia de Cultură Olteniţa prin Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Institutul Naţional al Patrimoniului şi Asociaţia Pro Noviodunum.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.