De la Libération şi Le Figaro la Ouest-France şi Le Parisien, presa franceză i-a adus un omagiu actorului care a murit duminică, 18 august, la vârsta de 88 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Actorul francez Alain Delon, care a fascinat şi a divizat publicul, a murit la vârsta de 88 de ani, au anunţat duminică cei trei copii ai săi într-o declaraţie comună pentru AFP. Anunţul, făcut în cursul dimineţii, nu a putut fi publicat în ziare dar primele pagini de luni ale cotidianelor i-au fost dedicate marelui actor.

„Delon. Plein sommeil” a titrat Libération, care dedică douăsprezece pagini „figurii tutelare a cinematografiei”.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

„Le dernier samouraï” („Ultimul samurai") este titlul unui articol de 17 pagini din Le Parisien, care trece în revistă lunga carieră a lui Alain Delon, de la ascensiunea sa în lumea filmului până la sfârşitul carierei sale departe de marele ecran.

Le Figaro a ales acelaşi titlu ca Le Parisien, iar în editorialul său a salutat un actor „unic”: „ultimul gigant al cinematografiei franceze s-a stins din viaţă după un lung crepuscul: cel al zeilor”.

La capătul opus al spectrului politic, L'Humanité îl numea „frumuseţea diavolului”, în timp ce Ouest-France a salutat memoria unui „monstru sacru”. 

La Douchy, în regiunea Loiret, unde locuia Alain Delon, La République du Centre a consacrat, de asemenea, un reportaj special morţii actorului şi a ales, de asemenea, termenul de „monstre sacré du cinéma” („monstru sacru al cinematografiei”).

Un omagiu internaţional

De la Tokyo la New York, presa internaţională i-a adus, de asemenea, omagiu lui Alain Delon, fără a ascunde caracterul uneori polemic al opiniilor despre cel care a fost „cel mai chipeş bărbat din istoria cinematografiei”.

Rar văzut în filme de la sfârşitul anilor 1990, Alain Delon a ţinut prima pagină a ziarelor în vara anului 2023, când cei trei copii ai săi au depus plângere împotriva lui Hiromi Rollin, descrisă uneori ca fiind însoţitoarea sa, sub suspiciunea de abuz de slăbiciune.

Cei trei copii ai săi au dus apoi un război fratricid prin intermediul presei şi al instanţelor, certându-se asupra stării de sănătate a starului, care suferea de limfom şi care a avut un accident vascular cerebral în 2019.

În mai 2019, a revenit pe covorul roşu de la Cannes pentru a primi un Palme d'Or onorific, între lacrimi şi un discurs cu accente testamentare: „Este un fel de omagiu postum, dar din timpul vieţii mele”, a reacţionat actorul din „Plein soleil” (1960), filmul care i-a adus consacrarea internaţională, „Rocco et ses frères” (1960), „Le Guépard” (1963), sau „La Piscine” (1969).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.