Asociaţia Culturală Eastwards Prospectus (ACEP) anunţă lansarea apelului deschis (Open Call) din cadrul programului Accelerator. Program de mentorat şi producţie pentru artişti emergenţi. Artiştii emergenţi români, cu experienţă de până în 10 ani, se pot înscrie până la 27 martie.
Accelerator este cel mai complex program de mentorat extins destinat artiştilor emergenţi români. Prin cele trei etape - mentorat, expoziţie de grup şi proiecte de artă în spaţiul public - artiştii emergenţi vor fi angrenaţi într-o experienţă cu potenţial de transformare semnificativă a carierelor lor.
Cei 10 artişti selectaţi de un juriu internaţional vor intra, în luna mai, într-un stagiu de mentorat, în cadrul căruia vor interacţiona cu mentori şi artişti internaţionali renumiţi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Totodată, artiştii din program vor primi acces la resurse pentru producţia de lucrări noi, inclusiv buget individual. Suma totală alocată artiştilor în cadrul proiectului depăşeşte 22.000 de euro.
Participanţii vor avea ocazia de a prezenta noile lucrări produse într-o expoziţie de grup, organizată la galeria Gaep. De asemenea, ei vor avea oportunitatea de a participa la proiecte de artă în spaţiul public individuale sau colaborative, care vor fi derulate în Bucureşti şi în alte trei oraşe din ţară.
Cine poate participa
Programul acceptă înscrieri de la artişti care: sunt artişti emergenţi, au peste 21 de ani, fără obligativitatea absolvirii unor studii de specialitate, au expus în cel puţin o expoziţie de grup / personală, organizată într-un spaţiu independent de artă, au experienţă continuă de maximum 10 ani în domeniul artelor vizuale, sunt cetăţeni români, nivel avansat limba engleză: toate documentele solicitate de ACEP pentru a fi incluse în aplicaţie vor fi redactate în limba engleză; interviurile de selecţie se vor desfăşura în limba engleză; activităţile întregului program de mentorat, în toate cele trei etape ale sale, se vor desfăşura preponderent în limba engleză; au posibilitatea să participe la laboratoarele din Bucureşti (9-15 mai 2022 şi 6-12 iunie 2022) şi să continue stagiul online (23 mai-5 iunie 2022, 13-19 iunie 2022 şi 27 iunie-31 iulie 2022).
De asemenea, se pot înscrie artişti care au posibilitatea de a participa la întâlnirile organizate de curatorul expoziţiei de grup în vederea producţiei de noi lucrări (august - noiembrie 2022) şi a organizării expoziţiei de grup, prezentată şi vernisată la galeria Gaep (decembrie 2022 - ianuarie 2023); sunt interesaţi de cercetarea unei comunităţi şi de producţia de lucrări de artă pentru spaţiul public care să reflecte rezultatele cercetării lor (ianuarie - aprilie 2023); au disponibilitate pentru implicarea într-un program de mentorat extins pe parcursul a 18 luni (mai 2022 - septembrie 2023), prin participare fizică şi online în toate activităţile derulate în cadrul programului, în funcţie de modul de desfăşurare a fiecărei etape în parte; experienţa în proiecte de artă în spaţiul public / intervenţii în spaţiul public va reprezenta un plus în evaluarea dosarelor transmise, dar nu va fi un criteriu de eligibilitate.
Prin „artişti emergenţi” se înţeleg cei care au experienţă profesională de sub 10 ani. „Am optat pentru termenul „emergent” în loc de „tânăr” pentru că acceptăm înscrieri şi de la cei care au făcut o schimbare de carieră sau au decis să prioritizeze activitatea artistică în ultimii ani, indiferent de vârstă”, potrivit organizatorilor.
Toate informaţiile despre procedura de înscriere şi componenţa dosarului, inclusiv cele referitoare la intervalele de timp alocate pe activităţi, sunt disponibile pe website-ul Accelerator: Apel deschis - Accelerator (accelerator-mentorat.ro).
Juriul care va evalua dosarele primite este format din: Andrei Breahnă - manager cultural şi manager proiect Accelerator, Andreea Drăghicescu - manager cultural şi coordonator program mentorat Accelerator, Auður Jörundsdóttir - directoare a Centrului de Artă al Islandei, Tevž Logar - curator şi Þorlákur Einarsson - director Galeria i8, partenerul proiectului.
Procesul de selecţie va avea 2 etape - preselecţia şi interviul. În urma parcurgerii dosarelor, juriul va selecta o listă scurtă de artişti care se vor califica în cea de-a doua etapă de selecţie şi care vor fi invitaţi la un interviu online. Juriul va decide care vor fi cei 10 artişti emergenţi ce vor participa în programul Accelerator după finalizarea tuturor interviurilor.
Înscrierile se fac până pe 27 martie 2022, ora 23:59. Selectarea participanţilor va avea loc în perioada 28 martie-17 aprilie. Anunţarea participanţilor: 19 aprilie 2022. Începerea stagiului de mentorat: 9 mai 2022.
Mentorii care îi vor ghida pe cei 10 artişti emergenţi în cadrul programului Accelerator sunt: Andrei Breahnă - manager cultural (laborator: Piaţa de artă contemporană şi posibilităţi de finanţare), Ioana Chira - comunicator (laborator: PR, comunicare în artă şi redactare în contextul practicii artistice), Þorlákur Einarsson - director galeria i8 (workshop: The System of Contemporary Art), Tevž Logar - curator (laborator: Curatoriere. Relaţia dintre artist şi curator), Ólöf Nordal - artistă (laborator: Artă în spaţiul public). Mentorul care va susţine laboratorul pe tema Publicaţii de artist va fi anunţat în curând.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.