„World’s First Fear/ Prima frică mondială”, creaţie a compozitorului Dan Dediu inspirată de pandemie, o meditaţie muzicală asupra mentalului omenirii de azi, va fi interpretată în premieră absolută la Sala Radio pe 25 iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Concertul de închidere a stagiunii 2020 - 2021 va fi susţinut de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu, de la ora 19:00, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Evenimentul va prilejui premiera absolută a concertului pentru flaut şi orchestră „World’s First Fear/ Prima Frică Mondială”, creaţie recent compusă de Dan Dediu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Solist va fi flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, care cântă pe un instrument „bijuterie” - un flaut din aur de 18k, realizat de compania japoneză Muramatsu.

„Compus în timpul pandemiei de coronavirus, în 2020, şi dedicat flautistului Ion Bogdan Ştefănescu, Concertul pentru flaut şi orchestră op.172 îşi adoptă numele de «World’s First Fear - Prima Frică Mondială» de la o sintagmă forjată de gânditorul francez Bernard-Henri Lévy în eseul intitulat «Acest virus care ne sminteşte». În acest sens, piesa este o meditaţie muzicală asupra mentalului omenirii de azi, aflată în căutarea unei identităţi marcante, fără speranţa şi credinţa în vreun transcendent, dar cu iluzia secretă că totuşi nu e totul pierdut şi că un fel de providenţă ne apără cumva de rele şi necazuri, acum şi-n viitor. Cele şapte părţi ale concertului propun o suită de miniaturi altoite cu elemente din strategiile cinematografice contemporane - 1. Bacchanale, 2. Pastorale cynique, 3. Imitations alluvionnaires, 4. Skinny Tunes, 5. Lisnafi, 6. Ave Maria (avec Bach et Gounod), 7. Lockdown interrompu - ce pot fi văzute ca episoade ale unui «sezon» de serial TV, în care temele muzicale sunt «roluri». De aceea, actualul concert e o «muzică cu portbagaj», adică îşi poartă în spate, asemenea melcului, întreaga istorie”, a explicat compozitorul.

Programul serii de la Sala Radio mai cuprinde „Sospiri”, lucrare a compozitorului britanic Edward Elgar, şi suita „Pulcinella”, de Stravinski, de la a cărui moarte se împlinesc 50 de ani.

Nicolae Moldoveanu
Nicolae Moldoveanu

Violonist, corepetitor, organist şi dirijor, Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii români care şi-au construit un vast parcurs în lumea artistică internaţională. Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat de-a lungul anilor se numără: Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varşovia şi Melbourne Symphony.

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este solist al Filarmonicii „George Enescu”, prof. univ. dr. la catedra de flaut din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi solist al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.

Din anul 1983, când a debutat pe scena Ateneului Român, şi până în prezent, Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică ce a constat în peste o mie de recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate.

Flautistul este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale şi a primit, de asemenea, importante şi onorante distincţii pentru meritele sale artistice. Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania” şi „Profil” şi fondator al ansamblurilor „Barock Orchestra” şi „Flaut Power”. Este, de asemenea, membru al trio-ului „Contraste” şi al cvintetului de suflători „George Enescu”.

Biletele pentru concertul de vineri sunt disponibile în sistem online, pe iabilet.ro, şi la casa de bilete a Sălii Radio.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.