Un bust, cel mai probabil din bronz, al lui Vintilă I.C.Brătianu, prim-ministru al României în perioada 1927-1928, a fost descoperit în judeţul Vrancea, în urma unor săpături la reţeaua de utilităţi făcute în curtea şcolii primare din Coteşti. Conducerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea a precizat că statuia urmează să fie evaluată, pentru a se stabili autenticitatea şi valoarea acesteia.
Potrivit directorului Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea, Victor Traian Negulescu, bustul, cel mai probabil din bronz, este într-o stare de conservare bună, cu excepţia unor deteriorări în zona feţei, fiindu-i atribuit, pe baza inscripţiilor, sculptorului Oscar Han, autorul statuii Victoriei de la Tişiţa, monument înscris în Lista Monumentelor Istorice.
”La sesizarea Primăriei comunei Coteşti, specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, s-au deplasat la sediul instituţiei locale, în scopul verificării unei sesizări privind descoperirea unei sculpturi, tip bust. Sculptura a fost descoperită în urma unor săpături pentru reţeaua de utilităţi în curtea şcolii primare din Coteşti-Odobasca şi a fost preluată în custodie de Primăria Coteşti. Bustul, cel mai probabil din bronz, este într-o stare de conservare bună, cu excepţia unor deteriorări în zona feţei. Inscripţiile aflate pe bust arată că acesta a fost creat de către sculptorul Oscar Han, autorul ştatuii Victoriei de la Tişiţa, monument înscris în Lista Monumentelor Istorice”, a declarat, miercuri, Negulescu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Un expert care a realizat o primă verificare a bustului a afirmat că scuptura îl reprezintă pe Vintilă I. C. Brătianu, prim-ministru al României în perioada 1927-1928.
”La iniţiativa Primăriei Coteşti, un expert a realizat o verificare iniţială a bustului, care îl reprezintă, în opinia acestuia, pe Vintilă I. C. Brătianu, prim-ministru al României în perioada 1927-1928. În funcţie de rezultatul evaluării, care va stabili autenticitatea şi valoarea bunului cultural, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea va declanşa procedura de clasare a bustului în Patrimoniul cultural naţional mobil”, a mai declarat Negulescu.
Conform sursei citate, Primăria Coteşti şi-a arătat intenţia ca, după încheierea procedurilor de evaluare, să asigure restaurarea bunului şi ridicarea unui soclu în comuna Coteşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.