"Expoziţia Paul Goma - Cărţile adevărului în lumea liberă" va fi deschisă, de marţi, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, sediul din Strada Nicolae Creţulescu 8, la un an de la moartea scriitorului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit MNLR, expoziţia de carte cuprinde volumele lui Paul Goma apărute în „lumea liberă”, când scriitorul era interzis şi cenzurat în România comunistă, dar şi după 1989, când scriitorul Paul Goma a fost pus în umbră de imaginea „celui mai mare disident român”.

Vor fi expuse 26 de cărţi din colecţia scriitoarei Mariana Sipoş, apărute între 1971 şi 2020, la prestigioase edituri din Franţa, Germania, Olanda, Marea Britanie, Suedia, Italia, Estonia, Japonia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cărţile lui Paul Goma au ajuns în ceea ce se numea „lumea liberă” înainte ca autorul lor, arestat şi torturat în închisoare, să părăsească România comunistă, salvat de PEN Club şi Amnesty International. Acesta va ajunge la Paris pe 20 noiembrie 1977, când avea deja publicate în Franţa, Germania şi Olanda, la prestigioase edituri, opt traduceri ale cărţilor sale. În România nu reuşise să publice decât volumul de debut, „Camera de alături” (povestiri), apărut în 1968.

Romanul său „Ostinato” (mărturie despre închisorile comuniste pe care le cunoştea din propria experienţă de deţinut politic la 21 de ani) a fost interzis în repetate rânduri de cenzură şi, în cele din urmă, manuscrisul ajunge în Occident (fapt ilegal în comunism), prin prietenul său, etnic german, Dieter Schlesak. În 1971, „Ostinato” apare la Editura Suhrkamp din Germania, apoi în Franţa, la Gallimard. Traducerea în italiană, realizată de Marco Cugno, este oprită, prin intervenţia Securităţii la Editura Rizzolli, unde urma să fie publicată. În octombrie 1971, romanul „Ostinato” este lansat la Târgul de Carte de la Frankfurt. Fiecare carte a lui Paul Goma are propria ei poveste şi expoziţia deschisă la Muzeul Naţional al Literaturii Române oferă şansa vizitatorilor de a o descoperi.

Paul Goma s-a născut în ziua de 2 octombrie 1935, în satul Mana, Orhei, Basarabia. Arestat pe 22 noiembrie 1956, când era student al Facultăţii de Filologie la Universitatea Bucureşti, ca urmare a manifestaţiilor studenţeşti anticomuniste declanşate în contextul revoluţiei din Ungaria, este condamnat la doi ani de închisoare (1957-1959), după care, la expirarea pedepsei, i se stabileşte domiciliu obligatoriu la Lăţeşti, raionul Feteşti (1959-1962). După eliberare, se reînscrie la Facultatea de Filologie. Revine în 1977 în prim-planul rezistenţei anticomuniste româneşti prin scrisoarea de adeziune la Charta’77 din Cehoslovacia şi prin alte scrisori, declaraţii şi apeluri în care condamnă regimul Ceauşescu. Arestat din nou în 1977, a fost nevoit să plece din ţară, la 20 noiembrie 1977, împreună cu soţia şi fiul său, Filip, în vârstă de doi ani. A primit statutul de refugiat politic în Franţa, unde a continuat, împreună cu exilul românesc, protestele faţă de dictatura ceauşistă. În 1996, Paul Goma este decorat de Ungaria prin ambasadorul său la Paris, cu prilejul comemorării a 40 de ani de la Revoluţia Maghiară. În România nu i-au fost recunoscute niciodată, oficial, meritele.

Scriitorul s-a stins, în noaptea de 24 spre 25 martie 2020, într-un spital din Paris, la 84 de ani.

O sinteză a bio-bibliografiei lui Paul Goma, realizată de Mariana Sipoş, poate fi accesată aici: https://mnlr.ro/paul-goma/

„Paul Goma, un mare creator de personaje, dar şi de un limbaj aparte, fascinat de puterea cuvintelor, talent pe care, spune el, l-a moştenit de la mama sa care avea o spontaneitate ieşită din comun pentru a crea jocuri de cuvinte sau chiar cuvinte şi expresii noi”, spune Mariana Sipoş.

Expoziţia este realizată de Mariana Sipoş în colaborare cu Filip Goma, fiul scriitorului, cu sprijinul Muzeului Naţional al Literaturii Române, şi este deschisă publicului vizitator în perioada 24 martie - 14 aprilie 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.