Poliţia spaniolă a arestat un bărbat al cărui presupus plan de a vinde o pictură falsă a lui Leonardo da Vinci în Italia pentru 1,3 milioane de euro a fost dejucat atunci când opera a atras atenţia vameşilor francezi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Deşi bărbatul deţinea o licenţă de export pentru lucrare, care se pretindea a fi un portret Leonardo al aristocratului şi comandantului militar italian Gian Giacomo Trivulzio, licenţa expirase, ceea ce a determinat vameşii de la punctul de frontieră Modane să contacteze poliţia spaniolă.

Conform permisului de export, care nu constituie o garanţie de autenticitate, lucrarea era un Leonardo evaluat la 1,3 milioane de euro, care era transportat pentru vânzare la Milano. Deşi permisul era autentic, faptul că nu mai era valabil însemna că încercarea de a exporta opera era ilegală.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

După primirea alertei în iulie 2022, ofiţerii din cadrul poliţiei naţionale spaniole s-au deplasat la frontiera franceză pentru a recupera pictura, care a fost apoi trimisă la Prado din Madrid pentru a fi analizată de experţi.

„Raportul experţilor a concluzionat că lucrarea era o copie a portretelor milaneze pictate la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVI-lea”, a declarat poliţia într-un comunicat.

„Tabloul a fost probabil pictat, cu intenţii frauduloase, la începutul secolului al XX-lea. Ca atare, valoarea sa este cuprinsă între 3.000 şi 5.000 de euro, iar pictura poate fi categoric exclusă ca fiind a lui Leonardo sau a oricărui alt artist italian din acea perioadă”.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că un bărbat spaniol în vârstă de 40 de ani a fost arestat la Madrid în legătură cu acest caz.

„O licenţă de export nu este o garanţie a autenticităţii unei opere”, a spus ea. „În acest caz, licenţa a fost utilizată ca mijloc de a pretinde că pictura era originală. Odată ce a devenit evident că licenţa expirase, tabloul a fost confiscat şi a fost deschisă o anchetă. Imediat ce ancheta a stabilit că era vorba de un presupus caz de contrabandă, a fost efectuată arestarea”. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.