Imagini cu somptuoasele proprietăţi ale apropiaţilor lui Viktor Orban, dezvăluite cu ajutorul dronelor, sunt în vizorul puterii care a adoptat o lege ce împiedică activitatea jurnaliştilor, potrivit AFP.
Jurnalista Gabi Horn a fost afectată de aceasta când a primit un telefon în octombrie cu privire la un subiect din articolele sale despre un oligarh, publicat pe site-ul Atlatszo.
În mod naiv, ea a crezut mai întâi că a fost deschisă o anchetă pentru corupţie. Dar "s-a dovedit că am fost acuzaţi de "achiziţii ilegale de date", a explicat ea pentru AFP.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În final, cazul a fost clasat la începutul lui ianuarie, o nouă legislaţie intrând în vigoare pentru "protecţia vieţii private şi care stabileşte norme de securitate" în conformitate cu o directivă europeană, potrivit argumentului oficial.
De acum, difuzarea de imagini cu reşedinţe făcute din dronă fără autorizaţia proprietarului poate fi pedepsită cu un an de închisoare.
Acest text "complică sarcina celor care învestighează corupţia şi deturnarea banului public şi a fondurilor europene", spune Gabi Horn. "Îi vizează în mod clar pe reporterii curioşi".
"Noi vom continua, dar cu perspectiva sumbră a unor posibile proceduri penale", a continuat ea, chiar dacă nu crede că judecătorii ar trimite jurnalişti după gratii pentru un astfel de motiv.
De la revenirea la putere în 2010 a premierului suveranist Viktor Orban, au fost semnalate piedici serioase puse libertăţii presei în Ungaria.
Organizaţia Reporters sans frontières (RSF) a calificat controlul exercitat asupra mass-media "fără precedent în Uniunea Europeană".
În acest peisaj din ce în ce mai cenzurat, în care "posturile oficiale nu răspund aproape niciodată solicitărilor", folosirea de drone s-a dovedit utilă, subliniază jurnalista în vârstă de 53 de ani.
Site-ul său a publicat mai multe videoclipuri realizate cu drona anul trecut, în special cu proprietăţi ale tatălui şi ginerelui premierului Orban.
Aceste imagini "cântăresc mult mai mult decât o mie de cuvinte: ele arată oamenilor obişnuiţi bogăţia şocantă a celor puternici", insistă Gabi Horn.
Pentru un articol despre Lorinc Meszaros, un prieten din copilărie şi asociat al lui Viktor Orban, ea a fost interogată de Poliţie.
El este astăzi cel mai bogat om din Ungaria, cu o avere netă estimată la 1,4 miliarde de euro, potrivit Forbes, în timp ce companiile sale câştigă în mod regulat contracte de achiziţii publice prin fonduri de stat şi europene.
Ungaria se situează pe ultimul loc în UE în privinţa corupţiei, potrivit unui clasament al ONG-ului Transparency International, alături de România şi Bulgaria.
AFP i-a solicitat Ministerului Inovaţiei şi Tehnologiei (ITM) informaţii despre lege, dar nu a obţinut răspuns.
"În numeroase cazuri, libertatea presei depăşeşte sfera privată şi este o greşeală să nu ţinem cont de acest element în lege", a comentat avocata Monika Richlach, specialist în protejarea datelor.
Dincolo de cercul media, piloţii de drone comerciale sau simplii amatori de duminică au denunţat această lege, considerând că a depăşit reglementările europene.
De exemplu, prin lege este obligatorie înregistrarea oricărei drone cu cameră de filmat. De asemenea, este nevoie de aprobarea autorităţilor cu 30 de zile înainte de zbor. "Este mai strict ca în China", a spus Balazs Kaplar, fotograf recent întors din Beijing după 15 ani petrecuţi sub acest regim autoritar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.