Un exemplar de peşte roz „cu degete”, care este endemic Australiei, a fost observat prima dată după 22 de ani pe coasta tasmaniană, relatează BBC.
Cel mai recent, un scafandru a observat un astfel de exemplar în largul coastei Tasmaniei, în 1999, iar anterior mai fusese observat de doar patru ori.
Temându-se pentru supravieţuirea lui, oficialii l-au clasificat ca specie în pericol.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cercetătorii australieni spun că l-au găsit din nou, pe o înregistrare realizată anul acesta cu o cameră subacvatică într-un parc marin.
El apare la o adâncime mai mare şi în ape mai deschise decât cele în care fusese observat anterior.
Oamenii de ştiinţă au crezut că este un peşte care nu trăieşte la adâncimi mari, însă acum a fost găsit la o adâncime de 150 de metri în largul coastei sudice a Tasmaniei.
„Este o descoperire emoţionantă şi oferă speranţa pentru supravieţuirea continuă a peştelui, fiind clar că el are un habitat şi o răspândire mai mari decât era crezut”, a spus cercetătorul şi biologul marin Neville Barrett, profesor asociat la University of Tasmania.
Aşa cum arată numele, exemplarele speciei prezintă „palme” supradimensionate pe care le folosesc pentru a se deplasa pe fundul apei, pe lângă înot.
Echipa lui Barrett a înregistrat exemplarul în Tasman Fracture Marine Park, unde supraveghează corali, homari şi diverse specii de peşti.
Parcul protejat - de dimensiunea Elveţiei - este cunoscut că are o lungă fisură în crusta terestră care a permis ca viaţa marină să fie găsită la adâncimi de peste 4.000 de metri.
Peştii roz „cu degete” reprezintă unul dintre cele 14 tipuri de astfel de vietăţi care trăiesc în preajma Tasmaniei, insulă aflată la sud de Australia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.