Muzeul "Etienne Terrus", care deţine lucrări ale pictorului regionalist din Pirineii Orientali, situat în comuna Elne, în sudul Franţei, a descoperit cu ajutorul experţilor că 60% dintre pânzele sale erau false, adică 82 de tablouri achiziţionate de primărie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Istoricul de artă Eric Forcada a fost primul care a suspectat că operele pictorului peisagist, prieten cu Matisse şi Maillol, ar fi false, odată cu pregătirea unei redeschideri a Muzeului după renovare. 

A fost înfiinţată o comisie de experţi care a concluzionat că 82 de pânze erau false. Experţii au ajus la această concluzie după ce au constatat că edificii pictate nu existau în vremea lui Etienne Terrus. În plus, semnătura sa de pe pânze pare să fie aplicată după moartea sa în 1922. 

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

Prejudiciul administraţiei locale, care a cumpărat aceste lucrări între anii 1990 şi 2010, este estimat la 160.000 de euro. O plângere a fost depusă. 

"Vue cathedrale", de Etienne Terrus

"Mă pun în locul tuturor celor care au venit să viziteze muzeul, care au văzut opere false, care au plătit un bilet de intrare, oricare ar fi preţul acestuia. Este inacceptabil", a reacţionat primarul Yves Barniol.

Descoperirea ar putea fi şi mai gravă, dacă se dovedeşte că ar fi vorba de trafic de tablouri false regionale. 

De altfel, lucrări contrafăcute de Pierre Brune, Balbino Giner sau Augustin Hanicote s-ar putea afla în circulaţie la negustorii de artă din regiune. 

O anchetă a fost deschisă de jandarmenria din Elne pentru a afla sursa acestui trafic, potrivit site-ului France 3 Roussillon. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.