Un editor olandez şi-a cerut scuze pentru o carte care a ţinut prima pagină a ziarelor în jurul lumii prin faptul că a identificat un notar evreu drept primul suspect pentru trădarea Annei Frank către nazişti, scrie The Guardian.
Ambo Anthos a spus că a decis să suspende tipărirea volumului „The Betrayal of Anne Frank” până când vor fi făcute mai multe cercetări cu privire la dezvăluirile din carte.
Într-o declaraţie, casa de editură a afirmat că a fost influenţată de „moment” publicând cartea şi că ar fi trebuit să adopte o poziţie mai „critică”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
HarperCollins, editura americană care a cumpărat drepturile de autor pentru limba engleză ale cărţii, „a determinat conţinutul cărţii”. Nu a oferit încă un punct de vedere.
„The Betrayal of Anne Frank”, de autoarea canadiană Rosemary Sullivan, se bazează pe şase ani de cercetare realizată de o echipă condusă de detectivul FBI Vince Pankoke.
Cartea a fost publicată pe 18 ianuarie. Emisiunea de duminică de la CBS „60 Minutes” a evidenţiat descoperirile provizorii din carte, care au fost relatate în mass-media din toată lumea.
Dar numai la 24 de ore de la publicare, istorici şi cercetători au ridicat semne de întrebare cu privire la teoria centrală că Arnold van den Bergh, care a murit de cancer la gât în 1950, ar fi fost cel care a condus Poliţia la ascunzătoarea familiei Frank din Amsterdam pe 4 august 1944.
Criticii au pus sub semnul întrebării dovezile din spatele afirmaţiei prin care, în calitate de membru al consiliului evreiesc din Amsterdam, un organism administrativ pe care autorităţile germane i-au forţat pe evrei să-l înfiinţeze, Van den Bergh ar fi avut probabil acces la locurile în care se ascundeau evreii.
Pieter van Twisk, care a făcut parte din echipa de investigaţii din spatele cărţii, a spus că afirmaţiile făcute în carte au fost semnalate în mod corespunzător şi că a fost uimit de declaraţia editorului.
Cartea, rezultatul unei investigaţii de şase ani, sugerează că Van den Bergh, care a acţionat ca notar în vânzarea forţată de opere de artă unor nazişti proeminenţi precum Hermann Göring, a fost forţat de riscurile pentru propria viaţă să folosească adrese de ascunzători ca formă de asigurare de viaţă pentru familia sa. Nici el, nici fiica lui nu au fost deportaţi în lagărele naziste.
Anne Frank, în vârstă de 15 ani, cunoscută în întreaga lume după publicarea jurnalului ei intim scris între 1942 şi 1944, atunci când ea şi familie ei se ascundeau într-un apartament clandestin din Amsterdam, a fost arestată în 1944 şi a murit în anul următor în lagărul de concentrare Bergen-Belsen. Diferite teorii au circulat mult timp despre raidul care le-a deconspirat anexa secretă unde se ascundea familia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...