„Convoi de care cu boi, pe înserat” de Nicolae Grigorescu, tablou considerat de specialişti unui dintre cele mai frumoase "care cu boi", este scos la licitaţie săptămâna viitoare în cadrul evenimentului „Licitaţia de Toamnă - Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti”, care va avea loc joi, 19 octombrie.
Capodopera a fost realizată de Grigorescu la Câmpina, în ultimii săi ani de viaţă, perioadă dedicată aprofundării şi esenţializării temei peisajului naţional. Opera scoasă la licitaţie, pentru preţul de pornire de 40.000 de euro, este ilustrativă pentru excelenţa tehnică a ultimei sale perioade de creaţie şi pentru deplina sugestivitate lirică a temei naţionale.
Nicolae Grigorescu a introdus în arta românească ideea de „specific naţional”, iar operele care au ilustrat tema „carului cu boi” au fost adjudecate de-a lungul timpului cu sume record. În top 5 opere care prezintă această temă, adjudecate de Artmark în ultimii ani, cu peste 100.000 de euro sunt: „Cârciumă la Rucăr” - 230.000 de euro în Licitaţia de Primăvară din 2011; „Întoarcerea de la târg” – 210.000 de euro în Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism Românesc din 2011; „Întoarcerea de la târg” - 165.000 de euro în Licitaţia de Crăciun - Gala Iubitorilor de Artă din 2012; „Care cu boi la Orăţii” - 165.000 de euro în Licitaţia de Iarnă din 2011; „Car cu boi” - 155.00 de euro în Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism din 2010.
Nicolae Grigorescu începe să exploreze tema vieţii rurale, inclusiv, izolat, a „carului cu boi”, la Barbizon, alături de maeştrii francezi Rousseau sau Diaz. Întors în România, Grigorescu aprofundează interesul pentru viaţa satului şi continuă să îşi manifeste apetenţa pentru pictura în aer liber, studiind animalele, în special atelajele, văzute drept tovarăşi de muncă şi de povară ai ţăranului român. Tema „carului cu boi” reprezintă o expresie autentică a viziunii sale artistice, iar istoria picturii româneşti a dedicat un capitol amplu acestei teme născută din pensula marelui artist - de la tehnică, pensulaţie şi perioadă artistică în care au fost realizate, până la provenienţe şi trasee istorice parcurse de capodoperele ce aveau să devină capete de colecţii. Culminând cu recunoaşterea, în deceniul al treilea al sec. XX, a lui Nicolae Grigorescu drept artist naţional şi creator al şcolii româneşti moderne de pictură.
Alături de opera „Convoi de care cu boi, pe înserat”, care a fost păstrată într-o colecţie privată, nefiind până în prezent expusă publicului larg, Nicolae Grigorescu mai semnează, în licitaţia de săptămâna viitoare, şi operele „Pe Câmpiniţa” (preţ de pornire 30.000 de euro) şi „Case la Câmpina” (preţ de pornire 25.000 de euro).
În cadrul „Licitaţiei de Toamnă - Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti”, pictorul naţional este completat de cei mai apreciaţi artişti români din toate timpurile – Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Theodor Aman, Theodor Pallady, Nicolae Vermont, Camil Ressu ori Ion Theodorescu-Sion. Expoziţia Marilor Maeştri este deschisă la Palatul Cesianu-Racoviţă şi poate fi vizitată de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00.
„Licitaţia de Toamnă - Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti” va avea loc joi, 19 octombrie, ora 19:00, în sala de licitaţii de la Palatul Cesianu-Racoviţă, dar şi online pe platforma Artmark Live.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.