Un bărbat care a rămas paralizat în urma unui accident cu bicicleta în 2011 a reuşit să stea în picioare şi să meargă din nou, după ce medicii i-au implantat un dispozitiv care îi citeşte undele cerebrale şi trimite instrucţiuni coloanei vertebrale pentru a mişca muşchii potriviţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În urmă cu 12 ani, un accident cu bicicleta l-a lăsat pe Gert-Jan Oskam, acum în vârstă de 40 de ani, paralizat la picioare şi parţial la braţe, după ce i-a fost afectată măduva spinării la gât. Dar de curând, Oskam este din nou în picioare şi merge, datorită unui dispozitiv care creează o „punte digitală” între creierul său şi nervii de sub zona afectată, potrivit unui articol publicat în revista Nature.  

Implantul i-a schimbat viaţa, spune Oskam. „Săptămâna trecută, trebuia să vopsesc ceva şi nu era nimeni în jur care să mă ajute. Aşa că am luat premergătorul şi vopseaua şi am făcut-o singur în timp ce stăteam în picioare”, spune el. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Dispozitivul, numit interfaţă creier-coloană vertebrală, se bazează pe cercetările anterioare ale lui Grégoire Courtine, profesor de ştiinţe neuronale la Institutul Federal Elveţian de Tehnologie din Lausanne şi ale colegilor săi. În 2018, au demonstrat că, atunci când este combinată cu antrenament intensiv, tehnologia care stimulează coloana inferioară cu pulsuri electrice poate ajuta persoanele cu leziuni ale măduvei spinării să meargă din nou.

Oskam a fost unul dintre participanţii la acel proces, dar, după trei ani, îmbunătăţirile sale se stabiliseră. Noul sistem foloseşte implantul spinal pe care îl are deja Oskam şi îl asociază cu două implanturi în formă de disc introduse în craniul său, astfel încât două grile cu 64 de electrozi să se sprijine pe membrana care acoperă creierul.

Când Oskam se gândeşte la mers, implanturile din creier detectează activitatea electrică în cortex, stratul exterior al creierului. Acest semnal este transmis şi decodat fără fir de un computer pe care Oskam îl poartă într-un rucsac, care apoi transmite informaţia către generatorul de puls spinal.

„Acum câteva luni, am putut, pentru prima dată după 10 ani, să mă ridic şi să beau o bere cu prietenii mei”, a spus Oskam, care este din Ţările de Jos. „A fost grozav. Vreau să-l folosesc în viaţa mea de zi cu zi". 

„Puntea digitală” este cea mai recentă invenţie de la o echipă de neurologi din Elveţia, care are un program de lungă durată pentru a dezvolta interfeţe creier-maşină pentru a depăşi paralizia.

„Ceea ce am reuşit să facem a fost să restabilim comunicarea între creier şi regiunea măduvei spinării care controlează mişcarea picioarelor printr-o punte digitală”, a spus profesorul Grégoire Courtine. El a spus că sistemul ar putea „capta gândurile lui Gert-Jan şi transpune aceste gânduri în stimularea măduvei spinării pentru a restabili mişcările voluntare ale picioarelor”. 

Dispozitivul nu produce paşi rapizi şi lini, dar Oskam a spus că implantul, prezentat în revista Nature, a permis mişcări mai naturale decât înainte, deoarece ridicarea în picioare şi mersul au fost iniţiate şi controlate prin faptul că s-a gândit la aceste acţiuni. Semnalele stimulează muşchii necesari pentru a flexa şoldul, genunchiul şi glezna.

De asemenea, dispozitivul pare să stimuleze reabilitarea. După mai bine de 40 de şedinţe de antrenament cu implantul, Oskam, care nu a avut toţi nervii coloanei vertebrale afectaţi, şi-a recăpătat un anumit control asupra picioarelor, chiar şi atunci când dispozitivul a fost oprit. Courtine crede că reconectarea creierului şi a coloanei vertebrale ajută la regenerarea nervilor spinali, recuperând o parte din controlul pierdut de către pacient.

În timp ce această tehnologie se află într-un stadiu incipient, cercetătorii speră că dispozitivele viitoare miniaturizate vor ajuta pacienţii cu AVC şi persoanele paralizate să meargă, să-şi mişte braţele şi mâinile şi să controleze alte funcţii, cum ar fi vezica urinară, care este adesea afectată de leziunile măduvei spinării. Mişcările braţelor şi mâinilor pot fi mai dificile, deoarece sunt mai complexe decât mersul.

Prin faptul că Oskam a arătat progrese la mai bine de un deceniu după accidentul său, echipa este încrezătoare că şi alţi pacienţi cu răni mai recente s-ar putea descurca mai bine. La Oskam „sunt mai bine de 10 ani de la leziunea măduvei spinării”, a spus Courtine. „Imaginaţi-vă când aplicăm puntea digitală la câteva săptămâni după leziunea măduvei spinării. Potenţialul de recuperare este extraordinar". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.