Un astronaut american şi doi cosmonauţi ruşi au revenit cu bine pe Terra la bordul unei capsule Soyuz, luni, după o misiune de aproape şase luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), informează Le Figaro.
Shane Kimbrough, Andrei Borisenko şi Serghei Rijikov au aterizat cu bine în stepele din Kazahstan, luni, la ora locală 17.21 (14.21 ora României, n.r.), la bordul unei capsule ruseşti Soyuz MS-02, potrivit unor imagini transmise de agenţia spaţială rusă - Roscosmos.
La mai puţin de un minut după aterizare, vehiculele autorităţilor au ajuns lângă capsulă, iar specialiştii au început manevrele necesare pentru scoaterea celor trei astronauţi din habitaclu.
”Primele rapoarte ne asigură că membrii echipajului se simt bine”, a declarat un comentator de la NASA.
Cei trei astronauţi au ajuns la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale pe 19 octombrie 2016. Aceasta a fost cea de-a doua misiune spaţială pentru Shane Kimbrough, în vârstă de 49 de ani, care a petrecut şi 16 zile la bordul navetei americane Endeavour în 2008. Andrei Borisenko şi-a încheiat la rândul lui a doua misiune pe ISS, după ce petrecuse 164 de zile în spaţiu în 2011. Pentru Serghei Rijikov, acesta a fost primul sejur pe orbită.
Înainte de a părăsi iSS, Shane Kimbrough a predat, duminică, prerogativele funcţiei de comandant al staţiei astronautei americane Peggy Whitson.
Următoarea decolare a unei capsule Soyuz spre ISS este programată pe 20 aprilie.
Rusia a decis să îşi reducă numărul de astronauţi - de la trei la doi - în cadrul echipajului prezent pe ISS până la lansarea de anul viitor a noului ei laborator spaţial. La bordul capsulei care va decola pe 20 aprilie se vor afla americanul Jack Fischer şi rusul Fiodor Iurchin.
Staţia Spaţială Internaţională, un proiect internaţional la care participă 16 ţări, finanţat în principal de Statele Unite, a fost creată pentru a înlocui fosta staţie spaţială sovietică MIR şi este locuită în permanenţă de echipaje de astronauţi, începând din anul 2000. Cu un cost de 100 miliarde de dolari, ISS a fost plasată pe orbită în 1998 şi pluteşte deasupra Terrei la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.