Grecia a anunţat, vineri, că a recuperat 55 de antichităţi de contrabandă, estimate la mai mult de 18 milioane de euro, confiscate de justiţia americană, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Printre cele 55 de obiecte, 47 aparţin celebrului colecţionar american Michael Steinhardt, vizat de o anchetă a Statelor Unite pentru deţinere de opere de artă furate, a precizat Ministerul Culturii. 

"Este o zi de mare bucurie pentru Grecia care recuperează 47 de antichităţi din colecţia lui Steinhardt", precum şi opt opere din epoca preistorică ce provin din Tesalia, în centrul Greciei, a declarat ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni, citată într-un comunicat. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Data expunerii pentru public a acestor opere "nu a fost încă stabilită", a mai spus vineri o sursă din minister. 

Repatrierea acestor opere este punctul culminant al unei anchete de mai mulţi ani pentru trafic ilegal cu antichităţi, încheiată în decembrie de serviciile procurorului din Manhattan. 

Ancheta, care vizează în special colecţia lui Michael Steinhardt, include un ansamblu de 180 de opere de artă de contrabandă de o valoare de "70 de milioane de dolari" (62,6 milioane de euro), conform unui comunicat al Biroului procurorului din New York. 

Operele restituite Greciei sunt evaluate la "20 de milioane de dolari" (18 milioane de euro), potrivit aceleiaşi surse. 

Printre cele restituite figurează bustul "Kouros" (statuie caracteristică antichităţii greceşti reprezentând un tânăr nud) datând din secolul al VI-lea î.e.n. Această statuie a fost vândută în 2000 de negustorul de artă Robert Hecht lui Michael Steinhardt pentru "2,3 milioane de dolari" (2 milioane de euro), potrivit biroului procurorului. 

Valoarea actuală a acestei statui "se ridică la 14 milioane de dolari" (12,5 milioane de euro), indică aceeaşi sursă. 

Pentru Lina Mendoni, care a mers la New York miercuri pentru a recupera aceste obiecte, revenirea lor în ţară constituie un "mesaj puternic" în lupta contra traficului cu artă. „Mai devreme sau mai târziu, traficul cu artă va ieşi la lumină” şi toţi contrabandiştii „vor trebui să răspundă pentru acţiunile lor”, a subliniat ea. 

Serviciile procurorului din New York au returnat peste 700 de piese arheologice furate din 14 ţări din august 2020, între care 30 în Cambodgia, mai mult de 100 în Pakistan şi aproape 250 în India. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.