Timbre "Cap de Bour" de 108 parale, evaluate între 3.000 şi 5.000 de euro, dar şi emisiuni rare cu certificate de autenticitate vor fi scoase la vânzare online de Artmark pe 12 octombrie, de la ora 19.30.
Un studiu format din 33 de planşe, realizat asupra emisiunii "Carol cu favoriţi", 1866, care conţine piese unice ale acestei emisiuni cu certificate de autenticitate, va fi licitat la Artmark de la 10.000 de euro.
Timbru "Cap de Bour" de 108 parale, piesă rară de colecţie filatelică, de la 1858, are un preţ de pornire stabilit la 5.500 de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În aceeaşi licitaţie, un alt timbru "Cap de Bour", de 108 parale, Moldova, 1858, însoţit de două certificate de autenticitate, are un preţ de pornire de 3.500 de euro.
Piesa a fost emisă la aceeaşi dată cu cea de 54 de parale, 15 iulie 1858, şi pusă în circulaţie o săptămână mai târziu, la 22 iulie 1858. Timbrele sunt extrem de rare, ele fiind emise într-un tiraj de numai 6.016, din care doar 2.574 vândute.
"Capetele de Bour" reprezintă un pas important către independenţa şi autonomia Moldovei faţă de imperiul Otoman, care la acel moment nu permitea Ţărilor Române niciun fel de autonomie instituţională sau economică, cum ar fi moneda proprie, însemnele sau drapelul. Este totodată o dovadă a modernizării accelerate prin care au trecut Principatele Române după jumătatea secolului XIX.
Timbrul reproducea heraldica stemei Moldovei, capul de bour înscris într-un cerc, urmat de o goarnă poştală la bază, o stea în cinci colţuri şi legenda "porto scrisori", scrisă cu litere chirilice. Fiecare timbru avea trecută şi valoarea nominală, fie de 27, 54, 81 sau de 108 parale. Timbrele erau imprimate potrivit tehnicii tête-bêche şi copiau modelul austriac, folosindu-se matriţe de oţel.
Filatelia a început în România în jurul anului 1860. În prezent, timbrele istorice sunt considerate drept adevărate simboluri naţionale, împreună cu steagul, imnul şi stema. Pentru colecţionari, cele mai importante sunt timbrele "Cap de Bour" şi "Penny Black" (primul timbru din lume care a apărut în Marea Britanie).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.