Mult timp neobservate, mai multe scene ofensatoare, cu sclavi afro-americani, ale unui mural din restaurantul Galeriei Tate Britain, sunt în centrul unei controverse care pune instituţia londoneză într-o situaţie complicată.
Muralul „The Expedition in Pursuit of Rare Meats” a fost comandat în 1926 pe când Rex Whistler avea 21 de ani, şi terminat în 1927, potrivit The Guardian.
După discuţii cu istorici, artişti, consilieri culturali şi reprezentanţi civici, Tate Britain, unul dintre cele mai prestigioase muzee din Marea Britanie, a comandat o nouă lucrare de artă care va fi expusă alături de muralul ce conţine imagini rasiste.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Artistul care va realiza noua lucrare nu a fost încă ales, dar Tate a precizat că sala care conţine pictura murală şi noua instalaţie se va deschide publicului iarna viitoare.
Alex Farquharson, directorul Tate Britain, a spus că pictura murală a lui Whistler a făcut „parte din istoria noastră instituţională şi culturală şi trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru ea, dar această nouă abordare ne va permite, de asemenea, să reflectăm asupra valorilor şi angajamentelor pe care le avem astăzi şi să aducem noi voci şi idei în prim plan”.
Conform Tate, muralul este una dintre cele mai semnificative lucrări ale artistului. Acesta spune povestea unei expediţii de vânătoare imaginare şi include imagini cu copii de culoare înrobiţi şi caricaturi cu figuri chineze.
La prima privire, muralul lung din restaurant pare un peisaj încântător bucolic. Un parc populat de fântâni şi monumente rococo, unde nuduri statuare graţioase conturează un pas de dans. Într-o parte, câteva cupluri se plimbă.
O femeie în rochie apare pe genunchii unui cavaler, pe cal. În faţa lor, un copil de culoare, pe jumătate dezbrăcat, legat la gât cu funie este obligat să alerge în urma carului, având un câine pe urmele lui. În altă parte, un alt băiat de culoare, complet dezbrăcat şi legat la gât este tras de o damă fermecătoare.
Detaliile pastorale, pitoreşti şi fanteziste ale operei au fost prezentate, pe site-ul Tate, drept „cea mai amuzantă operă din Europa”. O descriere care a fost eliminată în august 2020 ca urmare a indignării mai multor internauţi pe reţelele de socializare din cauza caracterului rasist al frescei. „Schimbări trebuie să fie făcute, fie retrasă pictura din restaurant, fie eliminat restaurantul din sală”, se cerea într-o petiţie din vara lui 2020.
„Muzeul nu a fost încă recunoscut drept odios pentru faptul că un restaurant de lux (frecventat în majoritate de albi în vârstă) a fost decorat cu o astfel de operă de artă detestabilă”, se arată în textul petiţiei semnat de aproape 7.500 de persoane.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.