Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, i-a invitat pe vizitatorii Târgului de Carte de la Leipzig să "privească fără prejudecăţi" asupra României prin intermediul literaturii, adăugând că acest lucru va contribui la "angajarea noastră în proiectul european".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig, al doilea cel mai mare eveniment din Germania după cel de la Frankfurt, s-a deschis joi cu un focus asupra României, potrivit agenţiei DPA. 

Invitată de onoare la ediţia de anul acesta, România este prezentă cu 40 de traduceri ale scriitorilor români în limba germană. România prezintă în mod normal trei sau patru cărţi traduse în limba germană, a spus Mihai Mitrică, director al Asociaţiei Editorilor din România. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Skadi Jennicke, primarul oraşului Leipzig, a descris literatura din România "sălbatică şi neregulată", adăugând că istoria tumultuoasă a ţării se reflectă în ea. 

Deschiderea oficială a Târgului, miercuri, a fost umbrită de protestul a 400 de persoane în estul oraşului german faţă de participarea unor edituri cu simpatii de dreapta la eveniment. 

Organizatorii au apărat prezenţa editurilor de dreapta, justificând prin faptul că au dreptul să fie acolo dacă nu au încălcat regulile de la târg pentru libertatea şi diversitatea de opinie. 

Sunt aşteptaţi să viziteze târgul în jur de 300.000 de persoane, eveniment care se desfăşoară până duminică şi care a adunat 2.600 de expozanţi din 48 de ţări. 

În paralel cu Târgul, vizitatorii pot lua parte la "Leipzig liest" (Leipzig citeşte), festival şi târg de romane grafice Manga Comic Con

La ceremonia de deschidere de miercuri, scriitoarea norvegiană Asne Seierstad a fost recompensată cu premiul de 20.000 de euro al Târgului de Carte de la Leipzig pentru înţelegerea europeană a cărţii "One of Us: The Story of Anders Breivik and the Massacre in Norway". 

"Să fii scriitor înseamnă să captezi răspunsurile, tăcerile şi actele în cuvinte şi să le pui pe hîrtie", a spus Seierstad în germană când a primit premiul.

Principalul premiu al târgului de carte este în valoare de 60.000 de euro şi va fi acordat joi după-amiază. 

Târgul are loc în contextul scăderii numărului de cititori din Germania, în pofida faptului că veniturile din încasări sunt stabile. Numărul persoanelor care au cumpărat cărţi a scăzut cu circa 6 milioane în Germania, între 2012 şi 2016, situaţie în contrast cu iubitorii de carte care au cumpărat mai multe cărţi şi mai scumpe. 

"Industria ia situaţia foarte în serios", a spus Alexander Skipis, directorul general al Asociaţiei Editorilor şi Vânzătorilor de Carte din Germania. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.