Tabloul lui Nicolae Tonitza, "Florăreasă", care iniţial fusese estimat între 150.000 şi 250.000 de euro, a fost adjudecat în Licitaţia de Iarnă de la Artmark, de marţi seară, contra sumei de 150.000 de euro. "Bărăţia din Câmpulung", de Grigorescu, a fost vândut în final pentru 120.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Lucrarea lui Nicolae Tonitza a trecut succesiv prin mai multe colecţii istorice. Cumpărată direct din atelierul maestrului de către arh. Dimitrie Mohor, prietenul şi susţinătorul lui Tonitza, opera a ajuns între 1942-1944 în colecţia generalului nazist de aviaţie Alfred Gerstenberg. După arestarea lui Gerstenberg, "Florăreasa" a revenit în colecţii româneşti (Puiu Bereşteanu, Ion Dumitrescu etc.).

Prima apariţie publică a lucrării a fost la prestigioasa "Exposition d'art roumain ancien et moderne" de la Musée du Jeu de Paume, Paris, 1925. Ultima apariţie a "Florăresei" pe simezele publice a avut loc în 1964, atunci când Muzeul Naţional de Artă organiza marea retrospectivă "Tonitza".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Sub titlul "Vue de Câmpu-Lung", lucrarea a participat în 1889, la Expoziţia universală de la Paris (Salonul Beaux-Arts, pavilionul României).

Un tablou omonim se găseşte şi în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României (Galeria Naţională).

Istoricul operei cuprinde o succesiune de colecţii prestigioase (Gheorghe Gr. Cantacuzino "Nababul", 1832-1912; Grigore Bălăceanu, 1876-1967; dr. Anton Buşulenga ), care îi acordă un statut privilegiat.

Un alt lot, semnat tot Grigorescu, "Car cu boi", a fost adjudecat contra 80.000 de euro. Iar "Peisaj din Costineşti", de Ion Ţuculescu, a fost licitat în final cu 42.500 de euro. 

Un alt Tonitza, "Nud cu spatele", a fost adjudecat aseară pentru 35.000 de euro. 

În aceeaşi sesiune, "Peisaj pe Valea Doftanei", a fost adjudecat pentru 19.000 de euro. Lucrarea fusese estimată între 15.000 şi 25.000 de euro. "Ţărăncuţă cusând", de Nicolae Vermont, a fost cumpărat în final cu aceeaşi sumă.

"Culă oltenească" a lui Gheorghe Petraşcu, a fost adjudecat la 14.000 de euro. 

Au fost licitate de la peisajele academiste de Theodor Aman, la peisajele impresioniste de Nicolae Grigorescu, de la interioarele pariziene ale lui Theodor Pallady, la naturile statice de Gheorghe Petraşcu, de la portretele lui Ioan Andreescu la cele semnate de Nicolae Tonitza. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.