Un grup de scriitori celebri a făcut apel la vorbitorii de limbă rusă din întreaga lume să transmită adevărul despre războiul din Ucraina, contactând direct cetăţenii ruşi, folosind „toate mijloacele de comunicare posibile”, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Între cei 17 semnatari ai apelului se află Svetlana Alexievici, laureată Nobel, scriitoare belarusă care scrie în rusă. Ea a fost recompensată în 2015 pentru prestigiul de a scrie „un monument de curaj şi suferinţă în epoca noastră”.  

Încă autorii remarcabili din întreaga lume care susţin apelul se află şi laureatul Nobel JM Coetzee. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Acesta vine după ce guvernul rus a oprit accesul la ştiri şi informaţie despre invazia din Ucraina prin blocarea de site-uri şi închiderea unor posturi mass-media. 

Accesul la BBC, Radio Liberty şi Deutsche Welle a fost restricţionat după ce Parlamentul Rusiei a votat o lege care pedepseşte răspândirea de „informaţii false” despre forţele armate. 

Joi, una dintre ultimele instituţii media independente din Rusia, TV Rain, şi-a oprit emisia după ce a fost supusă unor presiuni pentru relatări despre invazie, despre care se crede că a provocat sute de morţi. 

Scriitorii ruşi spun: „Facem apel la toţi cei care vorbesc limba rusă. La oamenii de toate naţionalităţile. La toţi cei care sunt vorbitori nativi. Celor pentru care rusa este a doua sau a treia limbă. Astăzi, limba rusă începe să fie folosită de statul rus pentru a aprinde ura şi a justifica ruşinosul război împotriva Ucrainei. În limba rusă, mass-media oficiale continuă să repete minciuni care creează o cortină de fum în jurul acestei agresiuni. Poporul rus a fost hrănit cu minciuni mulţi ani. Sursele independente de informare au fost în întregime distruse. Liderii opoziţiei - reduşi la tăcere. Maşina propagandei de stat lucrează cu toată forţa”. 

„În această situaţie este esenţial să le dezvăluiţi cetăţenilor ruşi întregul adevăr despre agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Despre suferinţele şi pierderile naţiunii ucrainene. Despre civilii care au fost ţintiţi şi ucişi. Despre pericolul pentru continentul Europa. Şi posibil pentru întreaga umanitate, având în vedere ameninţarea nucleară”, mai spun ei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.