Aspirina nu îmbunătăţeşte rata de supravieţuire a bolnavilor de Covid-19 spitalizaţi, potrivit concluziilor unui studiu clinic britanic, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pacienţii care suferă de Covid prezintă un risc crescut de formare a cheagurilor în vasele de sânge, în special în plămâni. 

"S-a sugerat că sângele coagulat ar putea fi responsabil de deteriorarea funcţiei pulmonare şi de moartea la pacienţii afectaţi sever de Covid. Aspirina costă puţin şi este folosită pe scară largă de alţi bolnavi pentru a reduce riscul de cheaguri de sânge. Prin urmare, este dezamăgitor faptul că nu a avut un impact major asupra acestor pacienţi", a comentat marţi Martin Landray, un responsabil pentru studiu, în comunicatul care a anunţat rezultatele preliminarii. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Deşi aspirina a fost asociată cu o creştere uşoară a probabilităţii ieşirii din spital în viaţă, acest lucru nu este suficient pentru a justifica folosirea generalizată pentru pacienţii spitalizaţi cu Covid-19", adaugă Peter Horby, co-responsabil de studiu. 

Folosirea aspirinei "nu este asociată cu o reducere a mortalităţii (...), cu durata spitalizării sau cu riscul de a fi plasat la ventilaţie mecanică", constată ei ca urmare a acestui studiu Recovery. 

Studiu, care încă nu a fost publicat, a fost făcut între noiembrie 2020 şi martie 2021 aproape 15.000 de pacienţi spitalizaţi afectaţi de Covid. 

Pacienţii au fost împărţiţi în două grupe, jumătate primind 150 de mg de aspirină o dată pe zi şi altă grupă a primit îngrijirile obişnuite.

Studiul nu arată diferenţe semnificative pentru obiectivul primar al mortalităţii la 28 de zile (17% în ambele grupe).

Pacienţii care au primit aspirină au avut o durată de spitalizare mai scurtă (8 zile faţă de 9 zile) şi o proporţie puţin mai mare dintre ei au părăsit spitalul în viaţă după 28 de zile (75% faţă de 74%).  

De asemenea, nu a existat nicio diferenţă semnificativă în proporţia pacienţilor care necesită ventilaţie mecanică invazivă sau deces (21% contra 22%).

Pentru fiecare 1.000 de pacienţi trataţi cu aspirină, încă şase pacienţi au prezentat un eveniment hemoragic major şi aproximativ şase pacienţi mai puţini au avut un eveniment tromboembolic (cheag).

Rezultatele acestei evaluări a aspirinei vor fi publicate în curând pe site-ul medRxiv şi au fost transmise unui jurnal medical de vârf, evaluat de colegi, spun cercetătorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.