Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a afirmat vineri, la semnarea procesului verbal al celui de-al treilea Comitet Mixt de Organizare al Sezonului România-Franţa împreună cu preşedintele Institutului Francez, Pierre Buhler, că Sezonul România-Franţa “este gândit să ne apropie, să ne facă să avem curajul unei perspective noi”.
Documentul atestă un avans important în pregătirile pe care cele două ţări le fac pentru acest proiect de diplomaţie publică, economică şi culturală.
"Sezonul trebuie să ne scoată din confortul drumului bătut şi al siguranţei. Pentru asta el trebuie să provoace şi să ne mire mai mult decât să ne împlinească aşteptări sau să ne întărească convingeri. Aşa că singura convingere pe care mi-o doresc împlinită este ca peste nouă luni, la deschiderea Sezonului România-Franţa la Paris să inaugurăm nu doar un Sezon, ci şi o nouă perioadă de intimitate de idei şi valori între cele două ţări”, a declarat ministrul Teodor Meleşcanu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Pentru Institutul Francez, care le organizează de peste 30 de ani, toate Sezonale sunt diferite, dar au ca bază comună egalitatea şi încrederea reciprocă, o programare şi alegeri luate împreună, dorinţa de a da un nou suflu cooperării
bilaterale în toate domeniile posibile: cultură, desigur, dar în egală măsură economie, turism, sport, gastronomie, cercetare, educaţie şi inovare. Toate Sezoanele sunt diferite, dar unele dintre ele au o valoare simbolică mai mare decât altele. După cum amintea preşedintele Macron, în timpul vizitei la Bucureşti din luna august: intimitatea dintre ţările noastre este profundă. Sezonul va fi astfel o ocazie de a pune în evidenţă această intimitate, istoria şi cultura europene pe care le împărtăşim”, a subliniat preşedintele Institutului Francez, Pierre Buhler.
Programul de diplomaţie publică, economică şi culturală se va desfăşura între 1 decembrie 2018 şi 14 iulie 2019.
"Documentul semnat vineri reprezintă şi un pas complementar măsurilor prevăzute de foaia de parcurs a parteneriatului strategic dintre cele două ţări. În acest context, doresc să salut şi obiectivul de a actualiza foaia de parcurs a parteneriatului strategic dintre România şi Franţa, astfel încât viitorul document să reflecte dinamica foarte bună a relaţiei bilaterale, precum şi angajamentul ambelor părţi de a consolida cooperarea în plan bilateral la nivel politic, economic, şi sectorial, precum şi în plan european”, a afirmat ministrul Meleşcanu.
Potrivit lui Teodor Meleşcanu, pregătirea Sezonului a fost lansată în 2016.
„Anul trecut am semnat la Bucureşti convenţia tehnică a acestuia, iar în decembrie, la Paris, cele două părţi au finalizat cu succes evaluarea unei prime serii de proiecte”, a explicat Meleşcanu.
În anul Centenarului „nu este niciodată de prisos să reamintim importanţa relaţiei istorice dintre cele două ţări şi rolul pe care Franţa l-a jucat în definirea şi succesul statului român şi al societăţii noastre (...) România şi Franţa, ca ţări şi popoare, sunt astăzi în faţa unei lumi şi a unor vecinătăţi care se află într-o schimbare accelerată. Provocările înregistrate inclusiv în domeniul comunicării publice subliniază necesitatea ca deciziile, cu un eventual impact asupra politicilor publice şi strategice, să beneficieze şi de înţelegerea şi de sprijinul societăţilor noastre. Diplomaţia publică, în sensul întâlnirilor directe între societăţi, este poate instrumentul cel mai bine adaptat timpurilor noastre pentru a veni în întâmpinarea unor asemenea evoluţii”, a subliniat ministrul român.
El a precizat că în 2019 vor fi celebraţi 30 de ani de la căderea regimurilor totalitare, comuniste din Europa.
„De atunci, aceeaşi alegere europeană a făcut din România un partener pentru ţările UE. Franţa a fost şi rămâne printre partenerii cei mai solizi în această alegere, care aduce astăzi României un plus de securitate şi de prosperitate. Pentru că, până la urmă, Europa rămâne, înainte de toate, un spaţiu al ideilor şi valorilor”, a adăugat Meleşcanu, insistând că "Sezonul România-Franţa este gândit să ne apropie, să ne facă să avem curajul unei perspective noi şi să ne ambiţioneze pentru proiecte comune, în cultură şi artă, educaţie şi cercetare, industrii creative şi turism, dar şi în economie şi tehnologie, cele două ţări sunt complementare. Toate acestea sunt reflectate în proiectele propuse în cadrul sezonului”.
MAE va avea rolul de coordonator al programului.
„Fără îndoială, sezonul o să fie un eveniment de mare anvergură şi de mare ţinută, pe care cele două ţări prin operatorii sezonului instituţiilor publice, private, independente, comunităţii teritoriale, dar şi companii îl vor propune timp de 8 luni publicului român şi celui francez. Succesul său se va măsura în efecte durabile, de la elemente uşor de evaluat cantitativ, cum ar fi, de exemplu, numărul de turişti, sau proiectele comune culturale sau de investiţii ori la aspectele imponderabile de noi creaţii artistice şi întâlniri de idei”, a încheiat declaraţia Teodor Meleşcanu.
La rândul său, preşedintele Institutului Francez, Pierre Buhler, a afirmat că „acest sezon va fi o ocazie de a pune în lumină această intimitate, această cultură comună pe care o împărtăşim şi pe care poate cetăţenii ţărilor noastre au uitat-o, dar care este una reală şi care a fost unită de generaţii întregi de artişti, de intelectuali, dar şi de familii ale expatriaţilor români din Franţa”.
Pierre Buhler a precizat că "Centrul Pompidou, Filarmonica din Paris şi alte instituţii au acceptat să participe împreună la evenimentele care se vor desfăşura. Mizele sunt imense. Principala miză este imaginea şi percepţia pe care ţările noastre o vor avea de acum încolo una despre alta, percepţie care până acum nu a arătat neapărat realitatea, iar tinerii din cele două ţări vor înţelege, mai ales tinerii din România, că ţara noastră este una creativă, dinamică, iar că francofonia este un bun preţios - un spaţiu al libertăţii, al dezbaterilor de idei, dar şi al oportunităţii profesionale.
Preşedintele Institutului Francez a subliniat faptul că „acest sezon nu va fi unul independent şi paralel, ci un exerciţiu unic, care va genera noi întâlniri şi cooperări artistice, şi coproducţii, dar şi schimburi, precum şi vocaţii care vor urma dincolo de anul 2019”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.