Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 a fost inaugurat oficial în Polonia cu expoziţia "Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc", vernisată la Muzeul Naţional din Gdańsk sâmbătă, în prezenţa mai multor oficialităţi din cele două ţări. De asemenea, două reprezentaţii ale spectacolului "Hamlet", producţie a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, completează programul de deschidere, fiind prezentate în 28 şi 29 iulie în cadrul Festivalului "Shakespeare" din Gdańsk.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La vernisajul primei expoziţii Nicolae Grigorescu din Polonia au luat cuvântul: E.S. Cosmin Onisii, ambasadorul României în Republica Polonă; Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român; Diana-Ştefana Baciuna, secretar de stat în Ministerul Culturii din România; Marta Cienkowska, subsecretar de stat în Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din Polonia; Olga Wysocka, directoarea Institutului „Adam Mickiewicz“; prof. Jacek Fridriech, directorul Muzeului Naţional din Gdańsk şi dr. Călin Stegerean, curator şi director general al Muzeului Naţional de Artă al României, curator al expoziţiei alături de muzeografa Miruna Moraru.

„Echipa română a conceput Sezonul ca pe un maraton intercultural, asemănător unei categorii artistice de la olimpiadă, şi a ales la start această expoziţie, invitând publicul să descopere una dintre cele mai frumoase expresii ale artei româneşti. Acest Sezon bilateral este rezultatul unui parteneriat exemplar dintre Polonia şi România, precum şi între guvernele ţărilor noastre. Prin urmare, îmi exprim profunda recunoştinţă faţă de institutele culturale şi ministerele culturii din ambele ţări, precum şi ambasadele şi ministerele de externe. (...) Strategia Institutului Cultural Român pune un accent deosebit pe diplomaţia culturală, iar Sezonul Cultural Româno-Polon este un exemplu proeminent al unui astfel de demers. Este un obiectiv stabilit cu mai mult de doi ani în urmă şi – acum – îndeplinit. Sunt încântat că am atins acest obiectiv în timpul dublului meu rol de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR) şi al Reţelei institutelor naţionale de cultură ale Uniunii Europene (EUNIC), în cadrul căreia avem o voce comună.“ a declarat preşedintele ICR, Liviu Jicman, care a subliniat şi că focusuri româneşti vor fi organizate la cele mai importante festivaluri de film, design, fotografie, literatură, muzică, teatru şi dans din Polonia, nu doar la Varşovia, ci în toate marile oraşe: Łódź, Cracovia, Wrocław  Gdańsk, Poznań, Białystok.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Totodată, a amintit că ICR va continua colaborarea cu Muzeul Naţional din Gdansk în 2025 cu ocazia următoarei expoziţii planificate în cadrul Sezonului, ce va reuni peste 200 de artefacte din aur şi argint din tezaurul istoric al Muzeului Naţional de Istorie a României.

„Inaugurăm Sezonul într-un an cu o însemnătate aparte în relaţiile româno-polone, plin de momente aniversare cu importanţă simbolică, precum 105 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale şi 15 ani de parteneriat strategic bilateral. De asemenea, începând cu acest an, la fiecare 3 martie, vom declina împreună cuvântul-cheie care a dat profunzime relaţiilor dintre popoarele noastre – solidaritate. Ziua Solidarităţii româno-polone, instituită prin acte adoptate de Parlamentele celor două ţări, aminteşte de semnarea primei alianţe bilaterale defensive, la 3 martie 1921. Această alianţă a deschis drumul unei colaborări energice în perioada interbelică la nivel politic, militar, economic, dar şi cultural, graţie îndeosebi savantului Nicolae Iorga. (...) Solidaritatea romano-polonă, fundamentată pe cunoaştere şi înţelegere reciprocă, a fost reconfirmată de-a lungul întregului secol XX. (...) Iar astăzi, când România şi Polonia sunt membre ale Uniunii Europene, solidaritatea româno-polonă se manifestă prin cooperarea aprofundată, simbiotică aproape aş spune, pe multiple paliere şi cu precădere în domeniul securităţii, ţările noastre jucând un rol cheie în sprijinirea Ucrainei“, a declarat E.S. Cosmin Onisii, ambasadorul României în Republica Polonă.

"Inaugurarea expoziţiilor româneşti ce vor avea loc în cadrul Sezonului Cultural România-Polonia - cu cea pe care o vernisăm astăzi - are o însemnătate aparte, Grigorescu fiind pictorul nostru naţional, ale cărui tablouri surprind, deopotrivă, cele mai frumoase ipostaze ale vieţii rurale şi năzuinţele de afirmare a valorilor româneşti, într-o manieră modernă, racordată la curentele artistice europene ale epocii. Cred cu tărie că această expoziţie contribuie într-un mod aparte la atingerea misiunii Sezonului cultural – de a facilita înţelegerea şi cunoaşterea reciprocă a culturilor române şi polone“, a fost mesajul ministrului Culturii Raluca Turcan transmis de Diana-Ştefana Baciuna, secretar de stat. 

„Prima expoziţie în Polonia a pictorului nostru naţional aduce cu ea o parte din imaginea peisajelor din România, a satelor şi ţăranilor noştri aşa cum au fost ei odată. Reprezentând un capitol important din istoria noastră culturală, lucrările lui Nicolae Grigorescu transmit într-o manieră vie şi emoţionantă un anume spirit românesc care merită să fie cunoscut şi în alte spaţii culturale. Astfel, Grigorescu rămâne peste timp unul dintre cei mai elocvenţi şi mai iubiţi ambasadori ai noştri”, a spus Călin Stegerean, curator, director general al MNAR. Acesta a susţinut prelegerea „De ce să-l mai iubim pe Grigorescu?” duminică, 28 iulie 2024, la Muzeul Naţional din Gdańsk.

Expoziţia „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc” este realizată de Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) şi include 44 de lucrări de pictură din colecţiile sale precum şi 49 de obiecte de artă populară provenind de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Expoziţia din Polonia are ca axă conceptuală lucrarea „Fata cu zestrea ei”, realizată în anul 1895, care exprimă, pe de o parte, bogăţia materială şi spirituală a comunităţii săteşti, iar pe de altă parte simbolizează pasajul intergeneraţional prin care „zestrea” comunităţii este comunicată noilor generaţii, oferind confortul unei continuităţi a valorilor.

„Sunt convinsă că aceste parteneriate şi altele asemănătoare vor conduce la proiecte comune în viitor, chiar şi după încheierea oficială a sezonului. Aş dori să le mulţumesc tuturor celor care au pregătit programul sezonului şi celor care au contribuit la evenimentul de astăzi. Doresc să adresez mulţumiri Ministerului Culturii din România, Institutului Adam Mickiewicz, Institutului Cultural Român, Institutului Polonez din Bucureşti, precum şi întregii echipe a Muzeului Naţional din Gdańsk, în frunte cu directorul său.” a afirmat Marta Cienkowska, subsecretar de stat în Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din Polonia.

În cadrul vernisajului a avut loc şi un recital de acordeon şi clarinet, în interpretarea a doi muzicieni de la Opera Baltică din Gdańsk – Paweł Zagańczyk (acordeon) şi Dawid Głowacki (clarinet) – care au interpretat lucrări de Grigoraş Dinicu, Vladimir Cosma şi dansuri româneşti de Bela Bartók.

Institutul Cultural Român, prin ICR Varşovia, susţine în cadrul proiectului expoziţional – găzduit de Muzeul Naţional din Gdańsk până la 27 octombrie 2024 – o serie de activităţi conexe, menite să prezinte – prin dezbateri, prelegeri, concerte, ateliere – contextul istoric şi cultural în care a creat pictorul român. Vor urma, în lunile următoare, ateliere de cusut şi broderie inspirate de portul popular, aşa cum apare în picturile lui Nicolae Grigorescu; atelier de gătit, inspirat din bucătăria românească, prelegere despre arhitectura rurală din România, prelegere despre folclorul românesc, despre legende româneşti, atelier de pictură, de dans, concert Oana Cătălina Chiţu Band, tururi ghidate ale expoziţiei în limbajul semnelor, în limba engleză etc. Programul variat de mediere culturală are scopul de a atrage interesul publicului local, cu vârste şi interese diverse, faţă de opera lui Grigorescu şi faţă de cultura română.
Pe durata Festivalului Shakespeare, la Forum Mall din Gdansk va fi expusă instalaţia "Shakespeare Dimensions. Episode 1", un experiment scenografic virtual 3D, conceput de Vlad Drăgulescu, sub forma unui cub imersiv, în care universul shakespeareian din piesa „Furtuna" este generat în întregime de tehnologia contemporană.

Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român, prin reprezentanţa sa de la Varşovia, pentru partea română, respectiv Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Institutul „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti, pentru partea polonă. Sezonul include 17 luni de evenimente culturale de excepţie şi schimburi culturale la o scară nemaiîntâlnită până în prezent în relaţiile culturale dintre cele două ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.