Lansarea volumului inedit de scrisori „Dragă tată”, scris de Patrick & Ernest Hemingway, o carte despre iubire şi distanţe, despre părinţi şi fricile lor, despre copii şi capriciile lor, despre un soi de imposibilitate de a mai recupera ceva în plină tranziţie sau în plină degradare, va avea loc marţi, la Librăria Humanitas Cişmigiu.
La eveniment vor participa alături de Andrei Dósa, scriitor şi traducătorul cărţii, Bogdan-Alexandru Stănescu, scriitor şi editor, Svetlana Cârstean, poetă şi editoare, Marius Constantinescu, scriitor şi jurnalist cultural. Discuţia va fi moderată de Irina Cerchia, coordonatoarea colecţiei Yorick.
„Dragă tată” este un proiect de familie, care ne oferă azi, în premieră, un portret nuanţat al lui Ernest Hemingway, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai controversaţi scriitori ai secolului al-XX-lea. Un clasic prin excelenţă, Hemingway nu a încetat vreodată să fascineze, însă omul din spatele legendei a rămas, în mare, necunoscut.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Patrick, sau bătrânul Şoricel, aşa cum îl alinta Hemingway pe fiul mijlociu, regrupează în acest volum inedit o parte dintre scrisorile pe care le-au schimbat de-a lungul a trei decenii şi ne invită astfel în intimitatea seducătoare a relaţiei dintre ei, oferind o perspectivă nouă, sensibilă asupra imaginii tatălui său.
În acest volum, îl vedem pe Hemingway plecat la luptă fără puştile lui preferate, ci doar cu speranţa de a putea cuceri sau recuceri un teritoriu inepuizabil: relaţia cu fiul, cu fiii.
„Dragă tată este dovada faptului că din cele mai tenebroase circumstanţe, ca într-un proces alchimic, se poate fabrica metalul pur al frumuseţii umane”, spune Bogdan-Alexandru Stănescu.
Ernest Hemingway a schimbat modul în care se scria proză mai mult decât oricare altă figură marcantă a timpului său. După publicarea romanelor Fiesta şi Adio, arme a devenit imediat unul dintre cei mai mari şi mai apreciaţi scriitori ai secolului al XX-lea. Microromanul său clasic „Bătrânul şi marea” a câştigat Premiul Pulitzer în 1953, iar în 1954 a primit Premiul Nobel pentru Literatură. Viaţa şi realizările sale sunt explorate în profunzime în filmul documentar PBS, realizat de Ken Burns şi Lynn Novick, „Hemingway”. A rămas cunoscut pentru personalitatea sa explozivă şi pasiunea pentru coride, pescuit şi vânătoare şi a participat la ambele conflagraţii mondiale şi la Războiul Civil din Spania, unde a fost corespondent de război. A murit în Ketchum, Idaho, pe 2 iulie 19610.
Patrick Hemingway este al doilea copil dintre cei trei fii ai lui Ernest Hemingway. Născut în Kansas City, Missouri, în 1928, a crescut în Key West, Florida. A absolvit Universitatea Harvard şi a urmat o carieră de vânător profesionist în Tanzania, Africa, iar mai târziu a devenit instructor la The College of African Wildlife Management, Mweka. Acolo a servit ca ofiţer forestier detaşat de Food and Agricultural Organization a ONU (FAO). S-a retras în Bozeman, Montana, unde locuieşte împreună cu familia sa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.