O scrisoare de două pagini scrisă de Albert Einstein, care îl avertiza pe Franklin D. Roosevelt - pe atunci preşedinte al SUA - că Germania nazistă ar putea utiliza cercetarea nucleară pentru a inventa o bombă atomică, va fi scoasă la vânzare de casa de licitaţii Christie's în septembrie, cu o valoare estimată la 4 milioane de dolari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scrisoarea lui Einstein - una dintre cele două pe care fizicianul teoretician le-a redactat împreună cu Leo Szilard, un alt om de ştiinţă, într-o cabană de pe ţărmul nordic al Long Island din New York - avertiza că guvernul german sprijină în mod activ cercetarea nucleară şi că ar putea fabrica "bombe extrem de puternice", precum cele care au fost utilizate în cele din urmă de SUA la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie The Guardian. 

El a îndemnat guvernul american să facă acelaşi lucru. Iar Roosevelt a răspuns prin formarea unui comitet care a fost un precursor al Proiectului Manhattan condus de J. Robert Oppenheimer, care a construit bombele care au fost aruncate peste Hiroshima şi Nagasaki în Japonia, punând capăt celui de-al Doilea Război Mondial şi inaugurând era nucleară.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Scrisoarea pe care părintele teoriei relativităţii generale despre spaţiu şi timp i-a trimis-o preşedintelui se află la biblioteca şi muzeul Roosevelt din Hyde Park, New York. Însă cea de-a doua versiune - semnată şi puţin mai scurtă - este vândută de moştenitorii lui Paul Allen, co-fondator al Microsoft.

Allen, care a adunat o colecţie de artă care a fost vândută recent la Christie's pentru 1,6 miliarde de dolari, precum şi aproape tot ce ţine de Jimi Hendrix, a cumpărat scrisoarea de la editorul Malcolm Forbes în 2002 pentru 2,1 milioane de dolari. The Wall Street Journal a declarat că acesta a fost primul document istoric din secolul al XX-lea care a depăşit 1 milion de dolari.

Forbes o achiziţionase anterior de la reprezentanţii lui Szilard.

Christie's are o istorie referitoare la obiecte care i-au aparţinut lui Einstein. Acesta a vândut anterior o scrisoare a fizicianului prin care punea la îndoială existenţa lui Dumnezeu - în care nota: "cuvântul Dumnezeu nu este pentru mine decât expresia şi produsul slăbiciunii umane" - pentru aproape 3 milioane de dolari în 2018.

Dar este puţin probabil ca scrisoarea să doboare recordul de 13 milioane de dolari stabilit în 2021 pentru una dintre puţinele mărturii care s-au mai păstrat şi care detaliază teoria relativităţii generale a lui Einstein.

Scrisoarea, datată 2 august 1939, cu mai puţin de o lună înainte ca Germania să invadeze Polonia, începe astfel: "Domnule: lucrările recente în domeniul fizicii nucleare au făcut probabil ca uraniul să poată fi transformat într-o nouă şi importantă sursă de energie".

În scrisoarea care i-a fost trimisă lui Roosevelt, Einstein scria: "Ar putea fi posibilă declanşarea unei reacţii nucleare în lanţ într-o masă mare de uraniu... iar acest nou fenomen ar duce şi la construirea de bombe".

Reacţia nucleară este în prezent în atenţia lui Bill Gates, partenerul lui Allen la Microsoft, care a anunţat recent că este pregătit să investească miliarde de euro într-un proiect de centrală nucleară de ultimă generaţie în Wyoming. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.